رامین البرزی؛ نشریه کارخانه دار
سالها جنرال موتورز، پیرو شعار «هرچه برای جنرال موتورز خوب باشد برای آمریکا هم خوب است»، مرکز خودروسازی جهان بود و شهر دیترویت قلب خودروسازی امریکا. قریب به نیمقرن نیز صنایعِ خودروسازی آمریکا، که عمدتا در ایالت میشیگان مستقر بودند، مهمترین صنعت فلزی این کشور محسوب میشدند.
اما دههی ۸۰ پایان دوران خوشی هم بود؛ دههی چرخش عظیم اقتصاد آمریکا از انقلاب صنعتیِ یکصدساله و ورود به عرصهی تکنولوژی دیجیتال، یعنی یکی از نمادینترین دورانهای بزرگ چرخش اقتصادی. بهناگاه طوفان از راه رسید، صنایعی که اساس آنها تکنولوژیِ فلزمحور بود به پایان راه خود نزدیک میشدند و به سرعت از آمریکا به سایر نقاط جهان منتقل میشدند.
جنرال موتورز، همانند اغلب شرکتهای خودروسازی و صنایع فولاد آمریکا، به منظور کاستن از هزینههای تولید، بسیاری از کارخانههای خود را در آمریکا تعطیل کرد و آنها را به برزیل، آرژانتین و مکزیک و بعدها به چین و شرق آسیا انتقال داد.از دههی ۱۹۷۰ به بعد، با گسترش اقتصاد جهانی و تسهیل ورود و خروج سرمایه، بسیاری از کارخانههایِ صنایع سنگین و فلزی ترجیح دادند به منظور افزایش سود، کارخانههای خود را به خارج از خاک آمریکا منتقل کنند.
در اواخر دههی ۸۰، رفتهرفته با چرخش اقتصاد آمریکا بهسمت صنایع نرمافزاری و اطلاعاتی و هایتک دیتا، صنایعی چون فولاد، خودروسازی و راهآهن که دیگر به انتهای جهشهای تکنولوژیک خود نزدیک میشدند، در آمریکا یا به ورشکستگی میافتادند یا به کشورهای حاشیهایتر منتقل میشدند.
حرکت آزادانهی سرمایه و کارخانهها به سمت آمریکای لاتین، برای بخشهایی از اقتصادِ شهرهای صنعتی آمریکا، بسیار زیانبار بود؛ از بین رفتن موقعیتهای شغلی و به تبع آن مهاجرت گسترده از شهرهای صنعتیِ مناطق شمالی و شمال شرقِ آمریکا باعث شد بسیاری از شهرها بهحالت نیمهمتروک درآیند و کلیولند و سینسیناتی، دو شهر بزرگ ایالت اوهایو که زمانی مرکز صنایع فولاد آمریکا بودند، در دههی ۲۰۰۰ جمعیتشان نسبت به دههی ۱۹۷۰ به کمتر از نصف کاهش پیدا کرد.
شهر شیکاگو، که حدود یک قرن عنوان دومین شهر پرجمعیت امریکا را یدک میکشید، در همین برههی سیساله (۲۰۰۰ – ۱۹۷۰) یکسوم جمعیتش را از دست داد. اما فاجعهی اصلی در دیترویت، ایالت میشیگان، رقم خورد که اقتصادش بر پایهی کارخانههای جنرال موتورز برپا شده بود. جمعیت دو میلیون نفری این شهر در کمتر از یک دهه به پانصد هزار تن کاهش پیدا کرد ؛نیمی از خانههای شهر خالی شدند و فاجعه تا آنجایی پیش رفت که دیترویت امروزه شهری به تمام معنا ورشکسته در آمریکاست و آمار جرم و جنایتش حتی با مقیاس آمریکا نیز هراسناک است.
محتوی دیگر از شهرهوشمند و استارتآپها در اقتصاد الکترونیکی:
برترین شهرهای استارتآپی جهان
آمازون خودروی خودران می سازد
چین یک شهر فناوری ۳۲۰ جریبی می سازد
دوران جدید شهرهای هوشمند
حقیقت تلخ درباره پهپادهای تحویل کالا
انتشار فراخوانی برای جذب شرکتهای کارگزار در فنبازار تخصصی شهر هوشمند