پیشنهاد سردبیرکاربرد بلاک‌چینگفت و گو

اقتصاد بلاکچین چیست؟ ۸ پیش بینی درباره آینده بلاکچین

کانال تلگرام رسانه فناوری هوشمند
آسیه کرمی

بر اساس گفته ی نائب رئیس انجمن اقتصاددانان ایران، بلاکچین زمینه ساز یک انقلاب دیجیتال در اقتصاد است که به سرعت زندگی بشری را تحت تأثیر قرار می دهد.

فرشاد پرویزیان نائب رئیس انجمن اقتصاددانان ایران و دکترای علوم اقتصادی با گرایش اقتصاد پولی است. وی معتقد است که بلاکچین در مدل مبادله در اقتصاد، تغییر بنیادی ایجاد خواهد کرد.

 این متخصص در حوزه اقتصاد و رسانه بر این باور است که بلاکچین به ایجاد شفافیت در اقتصاد منجر خواهد شد. همچنین میزان اعتماد و امنیت را در مبادله بالا برده و به کاهش هزینه ها در مبادله می انجامد.

وی تأکید دارد که دولت لازم است تا از ایجاد هرچه سریعتر زیرساختهای قانونی، اداری، نظارتی، فنی و ایمنی مبادلات برای توسعه فین تک های مبتنی بر فناوری بلاکچین حمایت کند.

پرویزیان بر این نکته تأکید دارد که تلاش برای توسعه فناوری بلاکچین دقیقا توسعه تولید دانش بنیان در حوزه مهندسی و مدیریت مالی است.

این اقتصاددان بر این باور است که دولت و به ویژه مجموعه حکمرانی در حوزه پولی و مالی باید هرچه سریعتر یعنی حتی فردا برای شروع دیر است، تکلیف روند توسعه اداری، حقوقی، مدیریتی و امنیتی فعالیت اقتصاد دیجیتال را مشخص کرده و اجازه فعالیت کامل و امن به بخش خصوصی دهند.

این مدرس دانشگاه  ۸ پیش بینی در خصوص آینده بلاکچین ارائه کرده  که مشروح نظرات وی را در ادامه و در گفت وگو می خوانید.

اقتصادالکترونیکی آخرین و به روزترین محتوی در اقتصاددیجیتال

اقتصاد بلاکچین چیست؟

جوامع از دیر باز با دو محدودیت اساسی در مبادله روبرو بودند که همان محدودیت زندگی متکی بر دو عنصر زمان و مکان است. این دو محدودیت ذاتی زندگی بشری خود موجب افزایش هزینه‌های مبادله در اقتصاد شده است و همواره برای کاهش هزینه مبادله تلاش کرده است. موضوع بسیار ساده است؛ مسافت زیاد برای رسیدن به محل مبادله، موضوع اعتماد دو طرف مبادله به یکدیگر و وفاداری به قرارداد، مشکلات ارزش گذاری درست بر روی کالا یا خدمت، امنیت هنگام خرید و حمل و نگهداری کالا و ارز، موضوع شفافیت و امکان بررسی مبادله و اصالت کالا و مشکلاتی از این دست همگی ناشی از محدودیت عناصر زمان و مکان در اقتصاد است. اما انسان همواره برای غلبه بر مشکلات و محدودیت‌ها با اتکا بر دانش و خرد، در پی دست‌یابی به فناوری جدید و حل مشکلات ناشی از محدودیت‌هایی است.

نهایت دانش بشری تا تقریبا دهه ۷۰ و ۸۰ میلادی به جایی رسید که حتی برخی با نگاهی بدبینانه بر این باور بودند که ظرفیت و مقیاس اقتصاد جهان به جایی رسیده است که نمی توان رشد و در نتیجه رفاه بالاتری را متصور شد و برخی هرچند اندک به این فکر می‌کردند شاید همچون دهه ۳۰ و ۴۰ میلادی، بروز جنگ و برقراری اقتصاد جنگی موثر باشد، هرچند همواره منافع برخی کشورها از طریق جنگ افروزی و فروش سلاح تامین می‌شود. اما بروز پدیده ای به نام اینترنت به یکباره سطح و مقیاس جدیدی در اقتصاد ایجاد کرد که قابل تصور نبود. و همچنان همه فعالان اقتصادی در پی راه و دانش موثرتری برای کاهش هزینه‌های مبادله بوده اند.

نهایت همه تلاش‌ها البته به نهادی متمرکز یعنی نظام بانکی و پولی و مالی مرتبط با فیات مانی یا همان پول اعتباری جاری و اقتدار بانک‌های مرکزی ختم می‌شد اما با پیشرفت فناوری، این‌بار اساس مدل مبادله دستخوش دگرگونی و نهادی ایجاد شد که گویا قرار است در مدل مبادله در اقتصاد، تغییر بنیادی ایجاد کند و بلاکچین همان نهاد فناوری محور است.

اجازه دهید با مثالی ساده بحث را برایتان تشریح کنم. فرض کنید بعد از یک روز کاری برای رفع خستگی یا دقایقی استراحت برای خرید یک فنجان قهوه و یک برش شیرینی به قهوه خانه ای که از بستر بلاکچین استفاده کرده است، مراجعه کنید. شما با استفاده از گوشی تلفن هوشمندتان و اسکن کردن یک کد ساده موسوم به کد پاسخ سریع متوجه خواهید شد که قهوه شما در کدام کشور و شهر توسط چه فردی کشت شده و تمامی مراحل از کشت قهوه تا رسیدن قهوه به دست شما را ببینید و زنجیره تامین را مشاهده کنید. همین فرایند را برای همان قطعه شیرینی نیز خواهید داشت. حتی می‌توانید تصویر درخت بوته همان قهوه را نیز مشاهده کنید که چگونه آبیاری و کود و سم داده شده است. این به مفهوم انقلابی شگرف در حیطه بازاریابی و تبلیغات و توسعه بازار است.

به عبارتی باید گفت شاید فناوری بلاکچین بسیار فراتر از دنیای جذاب سرمایه گذاری رمز ارزها و  زمینه ساز یک انقلاب دیجیتال در اقتصاد است که به سرعت همه ابعاد زندگی بشری را تحت تأثیر قرار خواهد داد.

  اقتصادالکترونیکی آخرین و به روزترین محتوی در ارزدیجیتال

فناوری بلاکچین را به زبان ساده تعریف کنید.

در تعریفی ساده بلاکچین یک سیستم ذخیره سازی اطلاعات اما بسیار متفاوت با مدل ذخیره‌سازی با یک دیتابیس معمولی است. در بلاکچین امکان تقلب، هک و تغییر در سیستم خیلی سخت و شاید غیر ممکن و در واقع بستری غیر متمرکز برای ذخیره سازی اطلاعات و ارتباط بین افراد به طور فرد به فرد است. این ویژگی موجب رفع مشکل اساسی عدم اعتماد و عدم احساس امنیت در مبادله خواهد شد و دیگر برای احساس امنیت و اعتماد در داد و ستد،  نیازی به یک فرد یا نهاد ناظر مثل بانک و یا سایر نهادهای خصوصی و دولتی نیست و این به مفهوم کاهش قابل توجه هزینه‌های مبادله است. برای مثال می‌توان به قرارداد هوشمند اشاره کرد که شبکه اتریوم به طور کاربردی عرضه کرد. با ایجاد قرارداد هوشمند واسطه ها حذف می‌شوند و نیازی نیست که طرفین به همدیگر، یک فرد، سازمان یا نهاد ناظر اعتماد کنند زیرا بعد از اجرای قرارداد هوشمند امکان ایجاد تغییر وجود ندارد و قرارداد به طور دقیق و فرد به فرد اجرا می‌شود. از این قراردادها در بسترهای مختلف برای مقاصد مختلف مانند خرید و فروش دارایی‌های غیر مثلی(NFT)؛ دارایی هایی مثل کالاهای هنری و تابلو های نقاشی به صورت دیجیتال، قطعات موسیقی و یا حتی انتقال دارایی‌هایی مثل خانه و زمین و ماشین می‌توان استفاده کرد.

از مزایای بهره گیری بلاکچین در اقتصاد بگویید.

به مثال قهوه و شیرینی برگردیم، به یاری بلاکچین به طور شفاف از اصالت کالایی که تهیه کردید مطمئن خواهید شد و بدون نیاز به اعتماد به فرد خاص یا مذاکره با فروشنده، کالای اصل را تهیه و در زمان صرفه جویی می‌کنیم.

مبادله در لحظه‌ با امنیت و شفافیت بالا از دیگر ویژگی بلاکچین است. به عنوان مثال خرید ارز خارجی از یک صرافی را در نظر بگیرید؛ باید مسافتی تا صرافی طی کنید و مقدار محدودی ارز تهیه کنید و با در نظر گرفتن مخاطرات امنیتی، ارز خود را به محلی امن برده، نگهداری و برای استفاده یا فروش آن، دوباره همه این مشکلات را متحمل شوید. یکی از مزایای بلاکچین تهیه ارز دیجیتال بر بستر بلاکچین و نگهداری با کمترین ریسک است.

در خصوص تاثیر بلاکچین بر اقتصاد؛ داده‌های ارزشمند باید گفت: حداقل چند سالی است می‌دانیم دیگر نفت، باارزش ترین منبع جهان نیست، در دنیای امروزی با ارزش‌ترین منبع، داده است. با بررسی داده‌ها و تحلیل الگوریتم‌های مدرن می‌توان پیش بینی کرد که مشتری تمایل به خرید دارد یا خودرو شما نیاز به سرویس دارد یا اینکه به کمک علم پزشکی می‌توان تشخیص داد که فردی در معرض بیماری است. هوش مصنوعی نیز این داده ها را ارزشمندتر و به نکات بسیار مهمی تبدیل می‌کند و فناوری بلاکچین این ساز و کار را به ما می‌دهد. بلاک چین پاسخ بسیاری از موانع موجود در جهان است. پیش تر از این، هیچ کس نمی توانست بدون هیچ موسسه مالی واسطه ای، مانند بانک، پول را از یک حساب به حساب دیگر با خیال راحت منتقل کند. فناوری بلاکچین یک روش جدید برای انجام انواع معاملات از طریق اینترنت ارائه می‌کند. ظهور رمز ارزها و بلاک چین تغییرات زیادی در دنیای مالی ایجاد کرده است. فناوری بلاکچین و فناوری‌های پایگاه داده توزیع شده، به مهم ترین عوامل فناوری در تحولات اخیر در سامانه‌های معاملات توزیع شده و دفتر کل تبدیل شده اند. این فناوری ها باعث باز شدن دروازه های جدید برای فرصت های مبتنی بر فناوری های منابع باز به ویژه انواع جدید پلتفرم ها و خدمات دیجیتالی شده اند. یکی از ویژگی‌های اساسی این فناوری بکارگیری برنامه‌های منبع باز یعنی  برنامه‌های است که کد منبع آن‌ها در دسترس همگان باشد. این نرم افزارها به عنوان یک همکاری عمومی توسعه یافته و آزادانه در دسترس بقیه قرار می‌گیرند. توسعه بلاکچین به صورت منبع باز، نحوه تعامل برنامه‌ها و کاربران با اینترنت را تغییر داده است.

سیستم های بلاکچین علاوه بر پردازش معاملات پولی، می‌توانند اطمینان حاصل کنند که معاملات با قوانین برنامه ریزی شده در قالب قراردادهای هوشمند، مطابقت دارند و این به طرفین دادوستد اجازه می دهد تا بدون نیاز به داشتن اعتماد متقابل، معاملات را انجام داده و کنترل کنند. در واقع بلاکچین زنجیره ای از بلوک‌های ذخیره کننده اطلاعات است که در مجموع در یک دفتر کل ذخیره می‌شوند. در بلاکچین اطلاعات به صورت بلوک‌ها ذخیره و هرگز حذف نمی‌شوند و هر تغییری توسط زنجیره، نظارت و اعتبار سنجی می شود. از جمله اهداف اصلی برنامه‌های مبتنی بر بلاکچین می‌توان به انتقال و پرداخت پول، ثبت ملک، توافق نامه‌های قراردادی و تأیید هویت اشاره کرد. در واقع تأیید، شناسایی، احراز هویت و اشکال مشابه این کارها به جای اینکه به شکلی امروزی و با اطمینان به طرف مقابل باشد، با ریاضیات و معاملات شکل می‌گیرد.

در اقتصاد شبکه ای، با انتقال دارایی‌های مبتنی بر بلاکچین، خدمات مالی شخصی و دولتی بهتر به نیازهای افراد پاسخ می‌دهند

بلاکچین یک راه دیجیتال برای ثبت، انتقال و تأیید مالکیت دارایی (مانند خانه، خودرو، سهام، اوراق بهادار، وام مسکن و بیمه) است و برای حفظ یکپارچگی و تایید هویت افراد مختلف قابل استفاده است. در اقتصاد شبکه ای، با انتقال دارایی‌های مبتنی بر بلاکچین، خدمات مالی شخصی و دولتی بهتر به نیازهای افراد پاسخ می‌دهند.

با استفاده از این فناوری، بسیاری از عملیات روزانه شامل پول، دارایی و اسناد با استفاده از الگوریتم‌های امنیتی رمزنگاری در شبکه‌های دیجیتالی انجام می‌شود. به عبارتی برای انتقال کالا و خدمات، به نیروی انسانی و تجهیزات بسیار کمتری نیاز خواهید داشت و این همان نکته اساسی یعنی کاهش جدی هزینه مبادله و بسیار سریع‌تر است.

ابعاد جدیدی از این فناوری  همچون مالی غیرمتمرکز(DeFi)، توکن‌های غیرقابل معامله (NFT) و تامین مالی از طریق انتشار توکن (ICO) است. در بستر بلاکچین با انتشار ICO ها می توان یک کسب و کار نوپا را به راحتی و با کمترین هزینه تامین مالی کرد که خود یکی از روش‌های تامین مالی جمعی است و از طرفی دیگر فرصت سرمایه‌گذاری برای سرمایه‌گذاران جسور و ریسک‌ پذیر فراهم می‌شود.

در پایان سال ۲۰۲۱ ارزش بازار کریپتوکارنسی به بالاترین رقم تاریخی ۳ تریلیون دلار رسید. پذیرش فناوری بلاکچین و محصولاتی که از آن پشتیبانی می‌کنند، همچنان بر عملیات تجاری تأثیر چشمگیری خواهد داشت. در حقیقت، فناوری بلاکچین، پدیده‌ای بسیار فراتر از یک سیستم برای انتقال امن ارزهای دیجیتال است. خارج از امور مالی، می‌توان از آن در برنامه‌های کاربردی مانند مراقبت‌های بهداشتی، بیمه، رأی‌گیری، مزایای رفاهی و حق امتیاز هنرمندان استفاده کرد. شبکه بلاکچین در حال حاضر بر تجارت و جامعه در سطوح مختلف تأثیر گذاشته و اقتصاد جهان در حال آماده‌شدن برای «انقلاب بلاک چین» است. خوب است توجه کنیم که ۸ شرکت از ۱۰ شرکت بزرگ جهان در حال ساخت مجموعه‌ای از محصولات با بلاکچین هستند. هر صنعت یا سازمانی که درگیر ثبت و نظارت بر تراکنش‌ها باشد، از انتقال عملیات خود به یک پلتفرم مبتنی بر بلاکچین سود می‌برد.

پیش بینی شما از آینده بلاکچین چیست؟

توزیع داده‌های دولتی: دولت‌ها احتمال شروع به اجرای سیستم‌های فناوری دفتر کل توزیع شده خواهند کرد که جایگزین سیستم‌های سنتی مبتنی بر کاغذ خواهد بود. حرکت به سیستم‌های داده دیجیتالی شروع شده است چرا که مزایای بیشتری دارد و اعتماد، شفافیت و امنیت بیشتری را از طریق ویژگی‌های رمزنگاری و اعتبارسنجی فراهم می‌کند.

شفافیت بیشتر بین صنایع: در آینده نزدیک احتمالاً یک بلاکچین واحد وجود خواهد داشت که در بین شرکت‌های مختلف اشتراک گذاشته می‌شود. وجود یک سیستم واحد، برخلاف سیستم‌های مختلف برای شرکت‌ها و صنایع مختلف آن را برای عموم آسان‌تر و در دسترس‌تر می‌کند. همچنین شفافیت بیشتری را همراه با امنیت ذاتی بلاک چین فراهم می‌کند.

معرفی ارز دیجیتال توسط دولت‌ها: دولت‌ها به معرفی ارز دیجیتال خود پرداخته تا به ‌عنوان ارز فیات یا همان پول اعتباری خود، از آن استفاده کنند. ارز دیجیتال قابل ردیابی‌ است و زمان تسویه را کاهش می‌دهد، در مجموع استفاده از ارزهای دیجیتال کارآمدتر است. مانند ارز فیات، ارزهای دیجیتال نیز می‌توانند توسط دارایی‌های واقعی پشتیبانی شوند و قیمت آن‌ها را می‌توان از طریق کنترل‌های مختلف دست‌کاری کرد. این کار بی‌شباهت به چاپ پول برای کاهش ارزش پول نیست.

بلاک چین و احراز هویت:سیستم‌های احراز هویت که در حال حاضر وجود دارند از جهات مختلف دارای نقایصی هستند، مثلا ممکن است باعث ایجاد اختلال ‌شوند و مستعد خطا هستند. سیستم‌های بلاکچین می‌توانند این مشکل را حل و یک منبع واحد برای تأیید هویت و دارایی‌ها ارائه کنند. احراز هویت بلاک چینی می‌تواند نوعی تشخیص را ارائه دهد که قبلاً نظیر آن هم وجود نداشته است. طبق آمار، حدود ۱.۵ میلیارد نفر در کشورهای درحال‌توسعه ابزار ناکافی برای اثبات هویت خود دارند. یک پلتفرم بین‌المللی در بستر بلاک چین به افراد محروم امکان دسترسی به اسناد قانونی و امتیازات ناشی از آن را می‌دهد. با شناسایی اطلاعات ذخیره شده در یک دفتر کل رمزنگاری شده منبع‌باز، اطلاعات ایمن‌تر و در دسترس‌تر خواهند بود.

اقتصاد جهانی از طریق بلاکچین: در حال حاضر تجارت بین‌المللی فرآیندی ناکارآمد است که موجب کندی تجارت و دلسردی میان کشورها می‌شود. با وارد کردن ارزهای دیجیتال به معادله، بسیاری از این مشکلات برطرف می‌شود. با یکسان‌سازی روش‌های پرداخت، کاغذبازی و مقررات از طریق یک سیستم بین‌المللی دیجیتالی واحد، می‌توان بسیاری از تقلب‌ها و ناکارآمدی‌ها حذف کرد

بلاکچین و مدیریت زنجیره تأمین:در تجارت و کسب‌وکارهای بزرگ و کوچک، مدیریت زنجیره تأمین بخش جدایی‌ناپذیر است. وجود زنجیره تأمین این اطمینان را ایجاد می‌کند که محصول به‌موقع به مقصد می‌رسد. همچنین تضمین می‌کند که محصول باکیفیت به مشتری تحویل داده می‌شود. بلاکچین یک بستر شفاف ارائه می‌کند که در آن تبادل داده با توجه به ترتیب زمانی ذخیره می‌شود. به همین جهت ردیابی اطلاعات برای هر شخصی در سیستم آسان می‌شود. کل این سیستم با ادغام اینترنت اشیا و بلاک چین عمل می‌کند.

تضمین کیفیت: یکی دیگر از زمینه‌هایی که بلاک چین در آن مفید واقع شده و موجب درخشان شدن آینده بلاکچین شده، تضمین کیفیت است. فناوری بلاکچین می‌تواند در این امر به کسب‌و‌کارها کمک کند. بلاکچین می‌تواند با ردیابی اطلاعات محصولات، به شرکت‌ها کمک کند. امکان ردیابی محصولات با استفاده از فناوری بلاک چین سبب می‌شود، افراد بتوانند کل مسیر محصول را تا رسیدن به مشتری ردیابی کنند. مشتری نیز می‌تواند با استفاده از بلاک چین و کدهای پاسخ سریع، وضعیت محصول خریداری شده خود را بررسی کند.

قرارداد هوشمند:‌ یکی دیگر از زمینه‌هایی که موجب تغییر آینده بلاک چین و مفید بودن این فناوری می‌شود، قراردادهای هوشمند است. اغلب پس از امضای قرارداد چند روز طول می‌کشد تا پول میان شرکت‌ها و یا افراد منتقل شود. با استفاده از فناوری بلاک چین، انتقال پول در کسری از ثانیه انجام می‌شود. قراردادهای هوشمند نوعی از قراردادهای از پیش تعیین شده هستند که در مورد شرایط و ضوابط بین دو طرف توافق صورت می‌گیرد. هنگامی که شرایط برای قرارداد برآورده شود، قرارداد هوشمند فعال می‌شود و انتقال پول انجام می‌شود. در این نوع قراردادها نیازی نیست که منتظر تأیید شخص ثالث باشیم و بدون دخالت شخصی کل قرارداد صورت می‌گیرد و در زمان و هزینه صرفه‌جویی می‌شود. همچنین این نوع قراردادها از امنیت قابل‌توجهی برخوردار هستند.

ذخیره و امنیت داده‌ها: یکی از ویژگی‌های مهمی که هر کسب‌وکاری می‌تواند به مشتریان خود ارائه دهد، تأمین امنیت اطلاعات شخصی آنها است. در عصر مدرن امروزی که دنیا در حال دیجیتالی‌شدن است، نیاز به بستری که بتواند امنیت را برقرار کند هر روز بیشتر می‌شود. برخی از افراد می‌ترسند که اطلاعات شخصی آنها در دسترس افراد دیگر قرار بگیرد. با کمک فناوری بلاک چین، شرکت‌ها می‌توانند امنیت را برای کاربران خود تأمین کنند. بلاک چین امکان ذخیره اطلاعات به‌صورت رمزنگاری شده را دارد که در نهایت تغییر اطلاعات را برای هر شخص مشکل می‌کند.

رشد کسب و کارهای بلاک چینی در سال‌های آینده:همان‌طور که وقتی اولین‌بار اینترنت معرفی شد، هیچ‌کس نمی‌دانست روزی قرار است تمام دنیا از این فناوری استفاده کنند و بدون آن تقریباً زندگی غیرممکن خواهد بود. بهره‌گیری از اینترنت بسیاری از کارها را آسان کرد و مزایای بسیار زیادی را برای ما به همراه داشت. در حال حاضر بلاک چین هم با چنین دیدی در میان مردم دیده می‌شود. اما آینده بلاک چین مسلماً توجه بسیار زیادی را به خود جلب می‌کند. همان گونه که با رشد تدریجی اینترنت، در گذشت زمان شاهد پیدایش پلتفرم‌ها و برنامه‌های جدیدی شدیم، قطعاً با روی کارآمدن بلاکچین‌ها با برنامه‌های غیرمتمرکز کاملاً جدید با توانایی‌های زیاد مواجه خواهیم بود. فناوری بلاکچین در سال‌های اخیر پیشرفت‌های زیادی را تجربه کرده است. بر اساس نظرسنج جهانی بلاک چین در سال ۲۰۲۱، حدود ۷۶ درصد از مدیران اعلام کرده‌اند که انتظار دارند که دارایی‌های دیجیتال جایگزین ارزهای فیات شوند. یعنی یک تغییر کلی در نحوه پردازش تراکنش‌ها، ارائه خدمات و مدیریت داده‌ها در حال وقوع است. این فناوری قدرتمند موجب بهبود کیفیت کسب‌وکار و همچنین موجب بالارفتن درآمد و سود آن‌ها می‌شود. حفظ امنیت تجارت، اصالت، سرعت و افزایش کیفیت از جمله مزایایی است که با کمک بلاک چین در کسب‌وکارها به وجود می‌آید.

دولت از ایجاد هرچه سریعتر زیرساختهای قانونی، اداری، نظارتی، فنی و ایمنی مبادلات برای توسعه فین تک های مبتنی بر فناوری بلاکچین حمایت کند

پیشنهاد مشخص شما در حوزه بلاکچین به دولت چیست؟

برای پاسخ به این پرسش شما ابتدا به چند آمار اشاره می کنم. طبق مستندات برنامه و بودجه اندکی، سهم صنایع بزرگ در ایجا  اشتغال و ارزش افزوده کشور تا سال ۱۳۹۶ اندکی بیش از ۲۶درصد بوده است، یعنی قریب به ۷۴ درصد ارزش اقزوده و اشتغال اقتصاد ملی در صنایع کوچک و متوسط رقم می‌خورد.

کافی است به آمار تعداد واحدهای صنفی توجه کنید یعنی حدود ۲.۸ میلیون واحد صنفی دارای پروانه کسب که اگر واحدهای بدون پروانه را نیز در نظر بگیریم حدود ۳.۵ میلیون واحد صنفی عملا فعال بخش خصوصی داریم. با ضریب اشتغال متوسط حداقل ۳ نفر برای هر واحد صنفی حداقل ۱۰ میلیون نفر در واحدهای صنفی مشغول بکارند که با احتساب برد خانوار ۴ نفر؛ معیشت و اقتصاد خانواده حدود ۴۰ میلیون نفر در  همین واحدهای صنفی تولیدی و توزیعی رقم می خورد.

از سوی دیگر به نحوه تامین مالی بنگاه‌ها در کشور توجه کنید که بیش از ۸۰ در صد توسط شبکه بانکی و عمدتاً برای صنایع بزرگ دارای قدرت مالی بالا و البته وثایق و دارای اعتبار یا شاید روابط حسنه با شبکه بانکی باشند و عملاً تامین مالی صنایع کوچک و متوسط موسوم به SME ها  همواره با مشکل روبرو است. حال آنکه ضریب سرمایه به اشتغال بسیار کمتری دارند و رونق این بنگاه‌ها به سرعت موجب اشتغال بدون هزینه برای دولت خواهد شد.

حال فرض کنید بتوان با فناوری بلاکچین، فین-تک‌های (شرکت‌های فناوری مالی) کوچک، متعدد، کارآمد و البته قابل نظارت توسط بانک مرکزی و یا بازار سرمایه تاسیس و فعال کرد.

در واقع توصیه من به دولت و حکمرانی اقتصادی، حمایت از ایجاد هرچه سریعتر زیرساخت‌های قانونی و اداری و نظارتی و فنی و ایمنی مبادلات برای توسعه فین تک‌های مبتنی بر فناوری بلاکچین برای تامین مالی فقط بنگاه‌های کوچک و متوسط با مشارکت حتی خانوارها در محلات شهری و روستایی است که البته همزمان بایدسازوکار حضور در حوزه رمزارزها و نیز ریال-رمز در حیطه‌های فنی، اداری و مهمتر از آن یعنی  حقوقی، تعیین و کارسازی شده باشد. حتی با راه اندازی چنین فین تک هایی می توان ارتباط بین منابع مالی مردمی به ویژه ارزهای خانگی و سرمایه این شرکتها را با نرخهای بین المللی با حفظ امنیت کامل سرمایه مردمی و ایجاد اطمینان کامل برقرار کرد.

تلاش برای توسعه فناوری بلاکچین دقیقا توسعه تولید دانش بنیان در حوزه مهندسی و مدیریت مالی است

شعار امسال تولید دانش بنیان است از ارتباط بلاکچین و این شعار و تحقق آن بگویید.

شما به من بگویید آیا دانش بنیان تر از بلاکچین در حوزه پولی و مالی می شناسید؟در واقع تلاش برای توسعه فناوری بلاکچین دقیقا توسعه تولید دانش بنیان در حوزه مهندسی و مدیریت مالی است. اما نگاهی ساده به اوضاع و احوال روز و وضعیت اینترنت و پلت فرمهای مورد استقبال و کسب و کارهای اینترنتی البته نشان از افت شدید کمی و کیفی در این حوزه دارد، منظورم تعطیلی یا فیلتر بودن پلت فرم خاصی نیست اما خوب بنگریم آیا پلت فرم‌های مناسب و جذاب و کارامد و البته مورد اطمینان مردم و بازار عرضه کرده ایم که خواهان توسعه کسب و کار اینترنتی بویژه در حوزه بلاکچین باشیم؟ به عبارت دیگر یکی از نیازهای اساسی کشور راه اندازی پلت فرمهای جذاب و کارامد و البته مورد  قبول و اطمینان مردم فارغ از شایبه های سیاسی و اداری برای حرکت بخشی به فعالیت اقتصاد دیجیتال است.

در حال حاضر اخذ مجوز برای فعالیتهایی در حوزه بلاکچین بعضاً با مشکلاتی همراه است، چه توصیه ای در این خصوص دارید.

دولت و به ویژه مجموعه حکمرانی در حوزه پولی و مالی باید هرچه سریعتر یعنی حتی فردا برای شروع دیر است، تکلیف روند توسعه اداری و حقوقی و مدیریتی و امنیتی فعالیت اقتصاد دیجیتال را مشخص کرده و اجازه فعالیت کامل و امن به بخش خصوصی دهند. اگر به جوانان پرانرژی و هوشمند و بسیار علاقمند در حوزه کسب و کارهای دیجیتال، رمزارزها، بلاکچین، اینترنت اشیاء و یا بهتر بگویم اینترنت موضوعی و از همه مهمتر متاورس، اجازه نشو و نما و فعالیت دهیم مطمئن باشید خود جوانان شغل و درامد برای خود دست و پا کرده و حتی زمینه‌های اقتصادی اعتراضات را نیز مرتفع می کند.

 به خاطر بیاورید روزهای ممنوعیت ویدئو و فعالیت امروزین VOD ها را و یا ساعات طولانی معطلی پشت باجه بانک برای دریافت یک قطعه ۲۰۰ هزار ریالی چک پول بانکی و فعالیت امروز پول دیجیتال را تا بدانیم و باور کنیم سرعت عبور فناوری از ما بسیار نجومی شده است. نمی توانیم مانع شویم اما می توانیم شکل و سازوکار قانونی و قابل نظارت تعیین کنیم و جوان خود فعالیت کند.

در حوزه بلاکچین از بعد اقتصادی چه توصیه ای به مردم دارید؟

نخستین توصیه من به مردم ابتدا فراگیری سواد دیجیتال و آشنایی با ماهیت فنی و حقوقی و ریسک‌های این بازار است. برای خود من روزی نیست که در پلت فرمهای مختلف دعوت نامه‌های اغوا کننده برای توصیه به مشارکت در حوزه رمزارزها و بلاکچین نیاید اما به راستی عموم مردم چه میزان در این حوزه اطلاعات دارند؟ به یاد بیاوریم تجربه سه سال پیش حداقل برخی را در همین بازار ساده سرمایه که چگونه دارایی خود را در بورس آب کردند. مردم باید دقت کنند حضور در بازارهای مالی هرچه سودآور تر یعنی ریسک هرچه بیشتر و مدیریت ریسک در این بازارها نیازمند بهره مندی از دانش تخصصی است. به نظرم تشکیل گروههای تخصصی در قالب انواع فعالیتهای محلی و تعاونی و شرکتی با حضور کارشناسان و جوانان تحصیل کرده در حوزه های پولی و مالی و فناوری اطلاعات بیش از هرچیز برای مردم و توسعه کسب و کار های خودشان ضروری باشد.

منبع: تسنیم

“فناوری هوشمند” رسانه تخصصی انقلاب صنعتی چهارم

کانال تلگرام رسانه فناوری هوشمند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا