تحلیل آنچین (Onchain Analysis) چیست؟
رحیم نعمتی لیمائی
دادههای تراکنش بلاک چین بهصورت عمومی در دسترس همگان قرار دارند. این موضوع امکاناتی را برای علم داده و یادگیری ماشین ایجاد میکند. درواقع تمام فعالیتهای تجاری و سرمایهگذاری را میتوان از دفتر کل استخراج و تجزیه و تحلیل کرد. این امر با عنوان تحلیل آنچین شناخته میشود. استفاده از این دادهها میتواند سرنخهایی از جهت بازار به معاملهگر ارائه دهد.
تحلیل آنچین یا درون زنجیرهای (On-Chain) به چه معناست؟
تجزیه و تحلیل روی بلاک چین یک زمینه مطالعاتی است که به بررسی شاخصهای فاندامنتال، فعالیت تراکنشهای ارزهای دیجیتال و دادههای بلاک چین میپردازد. تحلیلگران سعی میکنند با تجزیه و تحلیل معیارهای مختلف درک خود را از حرکات شبکه بهبود ببخشند.
برخی از رایجترین آمارهای مورد استفاده در این تحلیل عبارت از حجم معاملات، جزئیات بلوک، همبستگی قیمت، جریانهای ورودی و خروجی صرافیها، پذیرش کاربران و موارد دیگر هستند.
“ اقتصادالکترونیکی“ آخرین و به روزترین محتوی در ارزدیجیتال
تاریخچه تحلیل آنچین
اولین شاخص تحلیل آنچین به عنوان CDD یا Coin Days Destroyed شناخته میشود. این اندیکاتور در سال ۲۰۱۱ و توسط ByteCoin به عنوان راهی برای سنجش سلامت و مشارکت بازار ایجاد شد. این شاخص برای اولین بار به بررسی قدمت بیت کوینهای منتقلشده در یک روز معین پرداخت.
سه سال بعد یک شاخص دیگر بیت کوین اضافه شد که با عنوان «ارزش شبکه» شناخته میشود. این شاخص از اصل متکالف (Metcalfe) استفاده میکند و بر میزان رشد آدرسهای منحصربهفرد شبکه تمرکز دارد. در همان سال، جان راکلیف یک نسخه اولیه از شاخص هودل ارز دیجیتال (HODL) را منتشر کرد.
در سال ۲۰۱۷، ویلی وو، یکی از پرطرفدارترین تحلیلگران بلاک چین، نسبت ارزش شبکه به تراکنشها را ابداع کرد که با عنوان NVT نیز شناخته میشود. Glassnode، Coin Metrics و چندین بازیگر اصلی دیگر در صنعت شروع به توسعه شاخصهای خود کردند.
شایان ذکر است که از زمان این تحولات در سال ۲۰۱۸، افزایش زیادی در استفاده کمی از تجزیه و تحلیل بر روی بلاک چین وجود داشته است. این موضوع چندین ارائهدهنده و تحلیلگر داده جدید را به تصویر میکشد که همچنان به توسعه فرآیندهای تحلیلی جدید ادامه میدهند.
تحلیل آنچین چگونه کار میکند؟
معیارهای تجزیه و تحلیل آنچین بسیار گسترده و متنوع هستند، اما بهطور کلی میتوان آنها را به سه نوع اصلی طبقهبندی کرد. این ۳ شاخص اصلی شامل کل سرمایه بازار کریپتو، وضعیت HODL و چشمانداز آینده ارز دیجیتال هستند.
۱. ارزش کل بازار
ارزش بازار یک ارز دیجیتال، ارزش خالص شبکه بلاک چین است. ارزش کل شبکه به عنوان کل مبلغی است که با ضرب کردن قیمت ارز دیجیتال در کل عرضه در گردش آن به دست میآورید. تحلیلگران و معاملهگران همچنین میتوانند از ارزش بازار برای ارزیابی اندازه بازار، پذیرش و سایر عوامل اساسی دارایی کریپتو استفاده کنند.
۲. وضعیت نگهداری یک ارز دیجیتال (HODL)
معیاری به نام «موج HODL» وجود دارد که روند بازار و سن رمز ارزهای نگهداری شده توسط کاربران را تعیین میکند. این شاخص به تحلیلگران اجازه میدهد تا تعیین کنند آیا معاملهگران دارایی را برای مدت طولانی نگه میدارند یا بهسرعت آن را میفروشند. این امر میتواند اطلاعاتی را در مورد نگرش معاملهگران و جهت بالقوه روندهای بلندمدت یک کوین ارائه دهد.
۳. چشمانداز آینده یک ارز دیجیتال
اینکه یک دارایی دیجیتال به کدام سمت و سو میرود، اغلب تابعی از افزایش یا از دست دادن کشش آن دارایی در بین سرمایهگذاران است. از این طریق میتوان میزان سود یک قرارداد آتی را مانند عوامل دیگری نظیر همبستگی بین توکن و قیمت آن تحلیل کرد. کل جریانهای ورودی و خروجی ارز (به صرافی) نیز میتواند در این دسته قرار گیرد.
روش استفاده از تحلیل آنچین
دادههای ارزهای دیجیتال و بلاک چین کاملا شفاف هستند و به راحتی به دست میآیند. بنابراین فرصتهایی را برای تحلیل آنچین فراهم میکنند تا تحلیلگران در مورد شبکه تحقیق کرده و به درک بازار ارزهای دیجیتال بر اساس دادههای بنیادی بپردازند.
۱. پیشبینی حرکات آینده بازار
با نظارت بر رفتار سرمایهگذاران و سلامت شبکه در زمان واقعی، تحلیلگران آنچین استراتژیهای معاملاتی را تقویت کرده و حرکات آتی بازار را پیشبینی میکنند. بهعنوان مثال، تعداد آدرسهای فعال و تعداد تراکنشهای یک شبکه را معیار افزایش یا کاهش سنجش میزان تقاضا و علاقه به آن ارز دیجیتال در نظر میگیرند.
۲. مطالعه رفتار سرمایهگذاران
معیارهای آنچین میتوانند جزئیات رفتار یک سرمایهگذار را ارائه دهند. تحلیلگران اغلب مدت زمان نگهداری یک رمز ارز در یک آدرس فعال را بررسی میکنند. اگر تعداد سرمایهگذارانی که یک رمزارز را هودل میکنند افزایش یابد، عرضه در گردش آن کمتر میشود. این همچنین نشان میدهد که تقاضا برای این کوین میتواند در درازمدت افزایش یابد. فراتر از آن، اعتمادبهنفس زیادی را به دارندگان آن ارز دیجیتال خواهد داد.
” اقتصادالکترونیکی“آخرین و به روزترین محتوی در اقتصاددیجیتال
On-Chain چه تفاوتی با Off-Chain دارد؟
تراکنشها را میتوان بهعنوان «روی بلاک چین» یا آنچین و «خارج از بلاک چین» یا آفچین طبقهبندی کرد. تراکنشهای خارج از بلاک چین بهطور کامل اجرا نمیشوند یا به صورت دو بخشی بر روی دو بلاک چین ثبت میشوند. این موضوع برعکس تراکنشها در بلاک چین است. جایی که انتقال ارزش یا داده در یک شبکه بلاک چین اتفاق میافتد و بنابراین برای همگان قابل رویت است.
برخی از تراکنشها خارج از بلاک چین در نظر گرفته میشوند، زیرا مبادله کلیدهای خصوصی از یک طرف به طرف دیگر و امکان دسترسی کامل به وجوه مالک را فراهم میکنند. این یکی از راههایی است که برخی افراد کارمزدهای بالای تراکنشها در صرافیهای ارز دیجیتال مانند بیت کوین را دور میزنند.
تراکنشهای تک زنجیرهای در یک بلاک چین ثبت میشوند و رایجترین تراکنشهای مربوط به ارزهای دیجیتال هستند. تراکنش آنچین در مقایسه با تبادل کلیدهای خصوصی و استفاده از کیف پول ذخیرهسازی سرد بینهایت امنتر است و سرعت تراکنشها را افزایش میدهد. گاهی اوقات ممکن است متوجه ناهنجاریهایی شوید که نشاندهنده یک حرکت آفچین است.
مزایای تحلیل آنچین چیست؟
در حالی که ایده آنالیز آنچین نسبتا جدید است، اما به شما این امکان را میدهد تا تصمیمات سرمایهگذاری آگاهانهتری را در مورد یک ارز دیجیتال بگیرید. برخی از مزایای اصلی این تحلیل به شرح زیر هستند.
- شناخت رفتار سرمایهگذاران: یکی از بزرگترین اطلاعاتی که تحلیلهای آنچین به ما میدهد این است که جامعه معاملاتی در مورد یک ارز خاص چه احساسی دارد. بهعنوان مثال، اگر کاربران برای مدت زمان قابل توجهی به یک ارز توجه نشان دهند، نشاندهنده باور واقعی آنها به آن ارز است.
- پذیرش شبکه: با توجه به تعداد آدرسهای شبکه، میتوانید در مورد این موضوع نتیجهگیری منطقی داشته باشید که آیا شبکه در حال جذب کاربران جدید و درنتیجه رشد هست یا خیر.
- تراکنشها: شاید مهمترین مسئلهای که باید درباره یک بلاک چین به آن توجه کرد این است که آیا افراد از شبکه استفاده میکنند یا نه. اگر معاملات کاهش یابد، ممکن است عدم علاقه کاربران را نشان دهد. از سوی دیگر، اگر افزایش تراکنشها نسبتا سریع باشد، میتواند نشاندهنده رشد تصاعدی یک شبکه باشد.
معایب تحلیل آنچین چیست؟
در حالی که مزایای تجزیه و تحلیل آنچین بسیار زیاد است، اما علم کاملی به شمار نمیرود. بنابراین هنگام استفاده از آن باید چند مسئله زیر را در ذهن خود داشته باشید.
• میتواند گیجکننده باشد: تجزیه و تحلیل Onchain گهگاه میتواند بسیار چالشبرانگیز باشد. زیرا برخی از وبسایتهای محبوبتر که دارای اطلاعات در این زمینه هستند، میتوانند تا ۱۰۰ شاخص مختلف داشته باشند.
• ممکن است قدیمی باشد: تحلیلگران آنچین اغلب به شاخصهای گذشتهنگر توجه دارند. در حالی که این آمارها بیشتر اوقات نسبتا درست هستند، اما گهگاه واقعیت اینگونه است که مسیر آینده به گذشته نگاه نمیکند. بنابراین در این تحلیل مقدار مشخصی از کیفیت پیشبینی وجود دارد، اما مطمئنا سرآمد همه تحلیلها محسوب نمیشود.
معیارهای تحلیل آنچین چیست؟
برای استفاده از تجزیه و تحلیل Onchain در معاملات خود، داشتن اطلاعات بهروز ضروری خواهد بود. چندین سرویس مانند گلسنود (Glassnode)، مساری (Messari) و کوین متریک (Coinmetrics) وجود دارد که میتوانید اطلاعات زیر را از آنها دریافت کنید.
گنجاندن این اطلاعات در معاملات میتواند مزایای زیادی را به شما تقدیم کند. معیارهای زیر برخی از مهمترین شاخصهایی هستند که میتوانید از آنها برای ارزیابی سلامت، دوام و شاید جهت بالقوه یک پروژه ارز دیجیتال استفاده کنید. اما ایده اصلی در اینجا، تعیین نحوه عملکرد یک شبکه و سلامت آن خواهد بود.
۱. آدرسهای فعال
تعداد آدرسهای فعال میتواند میزان فعالیت در یک شبکه بلاک چین را نشان دهد. این موضوع لزوما تعداد کاربران را نشان نمیدهد، اما تعداد آدرسهای استفاده شده توسط صرافیها، استخراجکنندگان و افراد را نشان خواهد داد. در بلندمدت، آدرسهای فعال با قیمت یک ارز دیجیتال مرتبط هستند.
۲. حجم معاملات
حجم تراکنش نشاندهنده مقدار ارز دیجیتال ردوبدل شده بین آدرسهای فعال یک شبکه است. این موضوع معمولا با ارزهای فیات اندازهگیری میشود.
۳. صدور روزانه ارز دیجیتال
صدور روزانه ارز دیجیتال هم یکی از معیارهای مهم در تحلیل آنچین به شمار میرود. میزان انتشار آن نشاندهنده مجموع کوینهای جدیدی است که روزانه به ماینرها و سپردهگذاران اهدا میشود. این شاخص به شما میگوید که آیا سیاست پولی یک ارز دیجیتال به درستی عمل میکند یا خیر.
۴. توزیع عرضه
توزیع عرضه، درصد کوینهای نگهداری شده را در آدرسهای طبقهبندیشده (بر اساس میزان کوین) نشان میدهد. در شبکه بیت کوین، آدرسهای حاوی بیش از ۱۰ هزار کوین در چند سال گذشته کاهش یافته است. این در حالی است که شاهد افزایش آدرسهای حاوی کمتر از ۱۰ کوین بودیم.
۵. درآمد ماینرها
درآمد ماینرها مجموع کوینهای تازه استخراجشده به اضافه کارمزد تراکنشها است. درآمدهای بالاتر ماینرها نشاندهنده یک شبکه سالم است، درآمدی که ماینرها و سپردهگذاران را برای محافظت از منافع بلندمدت و سلامت شبکه تشویق میکند.
۶. هش ریت
هش ریت اندازهگیری قدرت پردازشی است که ماینرها برای ایمنسازی شبکه تولید میکنند. بهعنوان یک قاعده کلی، هرچه هش ریت بالاتر باشد، امنیت شبکه هم بیشتر خواهد بود.
تحلیل آنچین و رصد معاملهگران
شاخصهای آنچین که قبلا ذکر شدند، سلامت طولانیمدت یک شبکه رمز ارز را نشان میدهند. اما شاخصهای زیر بیشتر معرف عملکرد کوتاهمدت تا میانمدت شرکتکنندگان در بازار هستند. این شاخصها نشان میدهند که چه مقدار ارز دیجیتال توسط صرافیها، ماینرها و افراد نگهداری میشود. همچنین نشان خواهد داد که آیا آنها در حال سوددهی یا زیاندهی هستند. این امر میتواند یک شاخص گویا در چگونگی احساسات بازار باشد.
یکی از رایجترین اشکال تحلیل آنچین، توجه به تعداد کوینهایی است که به صرافیها منتقل میشود. مثلا فرض کنید سرمایهگذاران بلندمدتی در طول شش ماه گذشته پول قابل توجهی به دست آورده باشند. بنابراین آنها شروع به انتقال کوین به صرافیها کردهاند. این امر میتواند نشاندهنده آماده شدن آنها برای فروش داراییهای خود باشد. این امر باعث اصلاح ناچیز قیمتها خواهد شد.
۱. شاخص Coin Days Destroyed
شاخص Coin Days Destroyed با محاسبه تعداد کوینهای معامله شده در یک روز و ضرب در مدت زمان نگهداری آنها محاسبه میشود. این شاخص، یک ایده تقریبی از زمان گردش یک ارز دیجیتال را به ما میدهد. افزایش این معیار نشان میدهد که دارندگان کوینها را از کیف پول خود خارج میکنند و سود میبرند.
۲. سود و زیان تحققیافته
این معیار میتواند ارزش بیت کوینهای فروخته شده را با سود یا زیان تحققیافته آنها اندازهگیری کند. بهعنوان مثال، رمز ارزی که به قیمت ۲۰ هزار دلار خریداری شده است و به قیمت ۳۳ هزار دلار فروخته میشود، بهعنوان یک سود ۱۳ هزار دلاری محاسبه خواهد شد.
۳. عرضه در سود یا زیان
شاخص عرضه کوینها در سود یا زیان، تعداد ارزهایی را نشان میدهد که در حال حاضر ارزش بیشتر یا کمتری نسبت به خرید دارند. در یک بازار رو به رشد، ارزهای دیجیتال بیشتری نسبت به ضرر خود سود خواهند داشت.
۴. ارزش بازار
ارزش بازار یا حجم سرمایه واقعی، آخرین قیمت خرید یک ارز دیجیتال را با هم جمع میکند. با مقایسه این شاخص و ارزش بازار که تعداد کوینها را در قیمت فعلی ضرب میکند، میتوانید متوجه شوید که آیا کل بازار سود دارد یا خیر.
۵. حرارت سرمایهگذاری
حرارت سرمایهگذاری، ارزش یک ارز دیجیتال است که برای اعتبارسنجی شبکه به ماینرها پرداخت میشود. این شاخص معمولا با ارزهای فیات مانند دلار آمریکا اندازهگیری میشود، میتوانید فشار عرضه را در حال افزایش یا کاهش درک کنید.
۶. امواج هودل
امواج هودل (HODL) درصد ارزهایی را نشان میدهد که برای دورههای مختلف، از زیر یک ماه تا بیش از هفت سال نگهداری میشوند. با ادامه رشد دامنههای بلندمدت، این نشانهای است که کاربران واقعی زیادی در یک شبکه وجود دارند.
تحلیل آنچین و ارزیابی قیمت کوین
اگر مرتبا یک ارز دیجیتال را معامله میکنید، مطمئنا میدانید که در حال حاضر چه اتفاقی در بازار آن میافتد. گاهی اوقات ارزش خرید بالا دارد، اما در مواقع دیگر، باید محتاط بودن را در نظر داشته باشید. نسبتهای زیر میتواند ایدهای از روندهای کوتاهمدت کوین را به شما بدهد.
۱. ارزش بازار به ارزش واقعی (MVRV)
ارزش بازار به ارزش واقعی که به آن شاخص MVRV هم گفته میشود، نسبتی است که تفاوت بین ارزش بازار و سرمایه تحققیافته را نشان میدهد. بهطور کلی، شاخص MVRV بالا از نظر تاریخی به این معناست که قیمت نزدیک به سطح بالا قرار دارد. این در حالی است که شاخص MVRV پایین گاهی اوقات نشان میدهد که ما نزدیک به سطح پایین هستیم.
۲. ارزش شبکه به تراکنش (NVT)
نسبت ارزش شبکه به تراکنش معیاری در تحلیل آنچین است که برای مقایسه ارزش بازار با حجم تراکنش شبکه استفاده میشود. این شاخص مشابه با نسبت قیمت به سود در بازارهای سهام سنتی است. هدف آن مقایسه ارزش بنیادی شبکه با قیمت فعلی است. مقدار پایین این شاخص، نشاندهنده احساسات نزولی در بازار است، در حالی که یک مقدار بالا میتواند نشاندهنده احساسات صعودی در بازار باشد.
۳. نسبت سپرده به جریان (STFR)
شاخص نسبت سهام به جریان میتواند قیمت ارزهای دیجیتال را پیشبینی کند که بیشتر از همه در بیت کوین رواج دارد. این امر نشان میدهد کدام سرمایهگذاری بر اساس تقاضای فعلی میتواند بهترین گزینه در بلندمدت باشد.
۴. نسبت عرضه استیبل کوین (SSR)
نسبت عرضه استیبل کوین، نسبت بین عرضه یک ارز دیجیتال و عرضه استیبل کوین است. این شاخص میتواند قدرت خرید یک رمز ارز را در کوتاهمدت نشان دهد.
جمعبندی
استفاده از تجزیه و تحلیل آنچین هم برای معاملهگران کوتاهمدت و هم سرمایهگذاران بلندمدت مفید خواهد بود. این تحلیل نزدیکترین چیزی است که معاملهگر به تحلیل بنیادی سنتی در بازارهای کریپتو دارد. سرمایهگذاران با درک سلامت یک شبکه، میتوانند اطلاعات مفیدی را در مورد رشد، ارزش و مهمتر از همه روند قیمت یک دارایی به دست آورند. شما میتوانید از این نوع تجزیه و تحلیل برای ایجاد یک سیستم معاملاتی و موفقیت بیشتر خود استفاده کنید.
سوالات متداول
تحلیل آنچین به چه معناست؟
همانطور که از نام این تحلیل پیداست، On-Chain به تراکنشهای بلاک چینی اطلاق میشود که در بلاک چین وجود دارد و توسط ماینرها یا اعتبار سنجها تایید شده است. On-Chain همچنین به این معنی است که تراکنشها در بلاک چین ثبت شده است.
مهمترین شاخصهای آنچین کدام است؟
مزیت اصلی معیارهای درون زنجیرهای این است که رفتار سرمایهگذار و سلامت شبکه را در لحظه روشن میکند. دو معیار مهم درون زنجیره که باید رصد کرد عبارتند از: تعداد آدرسهای فعال و تعداد تراکنشها که دو شاخص برای تقاضا (و استفاده از) یک شبکه بلاک چین هستند.
منبع: فکتکوینز
“فناوری هوشمند” رسانه تخصصی انقلاب صنعتی چهارم