کاربرد بلاک چین در امور مالی و بانکداری
افزایش میزان محبوبیت استفاده از فناوری بلاک چین در سالهای اخیر به قدری بوده که با وجود قوانین مالی سختگیرانه در حوزه بانکداری و امور مالی که مانعی آشکار برای ورود چنین فناوری به صنعت بانکداری بود، آن را با خود همراه کرده است.
با بررسی اجمالی از تاریخچه نقل و انتقالات بانکی متوجه میشویم که غالب بانکداران و سرمایهگذاران بزرگ نگاهی مثبت به استفاده از بلاک چین در امور مالی و بانکداری دارند؛ به طوری که جیپی مورگان چیس، یکی از غولهای بانکداری ایالات متحده آمریکا، چندی پیش از ارز دیجیتال اختصاصی خود که بر روی بلاک چین اختصاصی J.P Morgan فعال است، پرده برداشت و این مورد فقط نمونهای از چندین مثال دیگر است!
براساس تحقیقات به عمل آمده از سوی کارشناسان ما، بیش از ۵۰ درصد از مدیران برتر نظام بانکداری در سرتاسر جهان، چنین تصور میکنند که در آینده بسیار نزدیک، بلاک چین نقش کلیدی را در موفقیت موسسات مالی ایفا خواهد کرد و این مسئله به دلیل وجود ویژگیهای مهمی همچون عدم تمرکز، تغییرناپذیری و همچنین امنیت بلاک چین است. با توجه به چنین اهمیتی ما این مقاله از بلاگ کیف پول من را به بررسی دقیق کاربرد بلاک چین در امور مالی و بانکداری اختصاص دادهایم و اگر شما هم در این زمینه کنجکاو هستید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
“اقتصادالکترونیکی“ آخرین و به روزترین محتوی در بلاکچین
تاثیر بلاک چین در صنعت بانکداری و امور مالی
به هنگامی که صحبت از تاثیرات بلاک چین در صنعت بانکداری میشود، غالب نگاهها به سمت کاربرد بلاک چین در امور مالی و بانکداری سوق پیدا میکند، علت این امر را میتوان در پیشبینیهایی جستجو کرد که از سوی افراد به نامی همچون هاروارد بیزینس ریویو در ارتباط با تحول دیجیتالی در بانکها به دلیل ورود فناوری بلاک چین به آنها، مطرح شده است.
بلاک چین در این مدت زمان کوتاه فعالیت خویش توانسته است سطح امنیتی، میزان رضایت مشتریان از خدمات ارائه شده و همچنین صرفهجویی در هزینهها را بهبود بخشد و این دقیقا همان چیزی است که موسسات مالی در حوزه کاربرد بلاک چین در امور مالی و بانکداری به دنبال آن هستند.
برای این که راحتتر با تاثیرات بلاک چین در این حوزه ارتباط برقرار کنید، مثالی عملی را مورد بررسی قرار میدهیم: بانکها به منظور انجام پرداختهای فرامرزی از «SWIFT» کمک میگیرند و این در حالی است که با کاربرد بلاک چین در امور مالی و بانکداری، وامدهندگان مستقیما به هم وصل میشوند؛ در نتیجه به طور کامل به حذف واسطهها منجر میشود. ناگفته نماند که شبکه SWIFT در سالهای اخیر چندین بار مورد حملات سایبری و هک قرار گرفته و همین مسئله سبب شده تا بستر لازم برای پذیرش کاربرد بلاک چین در امور مالی و بانکداری بیش از پیش فراهم گردد.
به طور کلی کاربرد بلاک چین در امور مالی و بانکداری را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
کاهش هزینه انجام تراکنش
با بررسی هزینههای انجام تراکنش در زنجیرههای بلوکی میتوان متوجه این واقعیت شد که هزینههای در نظر گرفته شده در آن بسیار مقرون به صرفه هستند و کاربران ممکن است متناسب با اولویتی که برای تراکنش خود قائل هستند، مبلغی را پرداخت نمایند.
“ اقتصادالکترونیکی“ آخرین و به روزترین محتوی در فینتک (فناوری مالی)
کاهش زمان پردازش
کاهش زمان مورد نیاز برای پردازش، مهمترین کاربرد بلاکچین در امور مالی و بانکداری تلقی میشود، در واقع غالب فرآیندهای انجام یافته در سیستم بانکی به صورت تک خطی و سلسله مراتبی است و هرچند که چنین فرآیندی برای ارزیابی، امکان کنترل اطلاعات را برای بانکها و موسسات مالی فراهم میکند؛ اما این امر موجب به تاخیر افتادن زمان تصمیمسازی و همچنین افزایش زمان پردازش و هزینههای آن میگردد. ورود بلاک چین به این حوزه میتواند چنین روندی را به طور کلی متحول سازد و رضایت مشتریان را افزایش دهد.
ایجاد تحول و تسهیل در انجام پرداختها
به هنگام صحبت از کاربرد بلاک چین در امور مالی و بانکداری، نمیتوان به راحتی از کنار کاربرد آن در تسهیل پرداختها گذشت. این فناوری، در واقع با فراهم ساختن بستری امن و همچنین کم هزینه برای پرداختها، مسئله تائید شخص ثالث را به طور کلی از بین برده که چنین امری موجب کاهش یافتن زمان پردازش انتقالات بانکی در مقایسه با روشهای سنتی شده است.
جذب سرمایه
موسسات مالی و به طور کلی کارآفرینان همواره برای پروژههای خود به دنبال سرمایهگذارانی میگردند و به همین منظور به جای آن که تمرکز خویش را بر روی توسعه پروژه خود بگذارند، ساعتها در جلسات متعددی با شرکتهای مختلف به مذاکره به منظور جذب سرمایه میپردازند! که چنین کاری علاوه بر احتمال آن که نتیجه مثبتی نداشته باشد، بسیار سخت و طاقتفرسا است. خوشبختانه این مشکل نیز به لطف فناوری بلاک چین برطرف شده و امروزه با توجه به کاربرد بلاک چین در امور مالی و بانکداری که امکان جذب سرمایه به وسیله عرضه اولیه توکن را فراهم کرده است، شاهد رشد بسیاری از پروژههای نوآورانه هستیم، بی آن که در این پروژهها به یک سرمایهگذار سنتی یا شرکت سرمایهگذار نیاز داشته باشیم.
ایجاد تحول در ذخیرهسازی سوابق و اشتراکگذاری آنها
اصولا ذخیرهسازی مبتنی بر کاغذ اطلاعات، موجب افزایش هزینههای ثبت سوابق در موسسات مالی شده است. براساس آمارهای رسمی منتشر شده، به طور کلی میتوان حدودا ۶۰ الی ۷۰ درصد از هزینههای مربوط به ذخیرهسازی سوابق خرده فروشی بانکها را با حذف کاغذ، کاهش داد که این امر موجب کاهش ۲۵ درصدی هزینه عملیاتی خواهد شد. به طور عملی استفاده از فناوری بلاک چین در امور مالی، در نهایت میتواند منجر به صرفهجویی ۸ الی ۱۲ میلیارد دلاری در سال گردد.
این امر که بانکها به دلیل وجود مشتریان بسیار بالای خویش، مخزن گستردهای از سوابق هستند، بر هیچکس پوشیده نیست؛ اما این نکته را نباید نادیده گرفت که نگهداری امن از این سوابق هزینهبر است. با توجه به ماهیت دیجیتالی بلاک چین، حفظ سوابق در آن ارزانتر بوده و همچنین به دلیل غیرمتمرکز بودن آن، از امنیت فوقالعاده بهتری برخوردار است و این کاربرد بلاک چین در امور مالی و بانکداری سبب شده تا دسترسی به اطلاعات نیز آسانتر گردد.
بلاک چین؛ فناوری مطمئن برای برطرف ساختن محدودیتهای صنعت بانکداری
همان طور که در مطالب فوق مشاهده کردید، امروزه با وجود برخی قوانین سخت و غیرمنعطف موجود در صنعت بانکداری، غالب مدیران برتر فعال در این حوزه نظرات مثبتی نسبت به استفاده از فناوری بلاک چین در امور مالی را ابراز داشتهاند. طبیعتا با کمک کاربرد بلاک چین در امور مالی و بانکداری، خدمات مالی رفته رفته با شفافیت و همچنین امنیت بیشتری در اختیار مشتریان بانکها قرار خواهند گرفت.
به طور کلی استفاده از چنین فناوری در امور بانکداری منجر به ارتقا کارایی، کاهش هزینهها، افزایش سرعت پردازش نقل و انتقالات بانکی و همچنین جلوگیری از تقلب و هک خواهد شد. با توجه به چنین کاربردهایی به نظر میرسد در آیندهای بسیار نزدیک شاهد افزایش سرمایهگذاری موسسات مالی و بانکها در حوزه فناوری بلاک چینی خواهیم بود.
ناگفته نماند که اگر در ارتباط با کاربرد بلاک چین در امور مالی و بانکداری سوالی دارید که در این مقاله از بلاگ کیف پول من به آن اشاره نشده است، میتوانید سوال خود را در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت به سوال شما پاسخ دهند.
منبع: کیفپول
“فناوری هوشمند” رسانه تخصصی انقلاب صنعتی چهارم