دیجی بیمه و چشم انداز صنعت بیمه در عصر کرونا
اخبار مالی ،در عرصه کسب و کار صنعت بیمه ، چند سالی است که شاهد تغییراتی در حوزۀ « تحول دیجیتال » در این صنعت بوده ایم و در این میان با توجه به تفاوت دیدگاه های مدیران عالی شرکتهای بیمه از سند چشم انداز دیجیتال ، عدم تقارن و تناسب در تنوع بخشی محصول و خدمت و نیز عملکرد متفاوت ومتمایز هریک از آنها را هم شاهد بوده ایم.
به گزارش اقتصاد الکترونیکی به نقل از معاون فنی و رییس ستاد مدیریت بحران کرونا بیمه ایران ؛ اما امروز که علاوه بر دگردیسی و پوست اندازی اجباری صنعت بیمه از جوانب گوناگون ریسک سنجی ، تفکر هوشمند و اختصاصی نمودن کلیه عوامل و شاخص های مؤثر بر کسب و کار ، با پدیدۀ ساختارشکن « ویروس کرونا » یا همان بیماری Covid-19 مواجه گردیدیم که قاعدتاً این رویداد ویژگی ها و ساختار نوین خود را در کلیه تحولات اقتصادی اجتماعی و . . . مطالبه می کند .
شاید روزی تصور آن را نداشتیم که آژانس های سنتی تاکسی های شهری تغییر ماهیت دهند و به شکل « اسنــپ » در آیند و یا اینکه امکان خرید دیجیتال با تسهیلات و تخفیفات فراهم شود و « دیجی کالا » ظهور کند . رزرو و خرید بلیط اتوبوسها غیرحضوری گردد و حمل و نقل درون شهری و بین شهری نیز در حداقل زمان ممکن سرویس رسانی نمایند و حتی کسب و کار شرکتها در سطح کشورها و در نقاط مختلف جهان همزمان به صورت فعال و پویا درآیند .
تداوم این روند و تغییر ساختار ، خواسته و یا ناخواسته صنعت بیمه کشور و بویژه شبکه فروش سنتی بیمه را نیز تحت تأثیرات خود قرار خواهد داد و بدون تردید ۵۰ تا ۶۰ هزار نماینده و کارگزار بیمه نیز در معرض این تغییرات در اکوسیستم کسب و کار بیمه ای قرار خواهند گرفت .
فارغ از اینکه اساساً میبایست شبکه فروش صنعت بیمه نیز می بایست توانمندی و قابلیت های خود را همراستا با فضای تحولات دیجیتال هماهنگ نمایند ، به نظر می رسد فقدان یک نقشه راه صحیح که بتواند هم موجب تعریف و ارائه خدمات دیجیتال از سوی شبکه فروش را فراهم نماید و هرکدام از آنها تبدیل به یک واحد فروش غیرحضوری در کنار سایر خدمات دیداری تبدیل نماید و از سویی به جای سیاست حذف موجود ، الگوی « تغییر رفتـار کسب و کـاری » برای آنها برقرار شـود ولی متأسفانه در چگـونگی و نحـوۀ ورود به بـازار صرفـاً مقـوله « فروش » را مورد توجه قرار داده در حالیکه مدل جامع صنعت بیمه دیجیتال لزوماً به خدماتی همه جانبه هم افزا و مکمل نیاز دارد.
اگر بخواهیم به تعدادی از ابزارها و مدل های هم افزا در یک مدل جامع « دیجی بیمه » اشاره کنیم می توان به :
سیستم دیجیتال اعتبارسنجی مشتریان ( بدهکاران حق بیمه ـ بدهکاران ریکاوری ـ مشمولین پولشویی ـ متخلفین و متقلبین بیمه ای ، ریسکهای نامطلوب )
سیستم دیجیتال نرخ دهی ( برمبنای شاخص های آئین نامه ۹۴ و عیاربندی و فرموله نمودن براساس حق بیمه خالص و ناخالص هریک از رشته های بیمه ای )
پروفایل مشتریان و کدینگ مشتریان حقیقی و حقوقی و مدل سازی C.R.M و S.R.M
استانداردسازی سامانه های بیمه گری در چارچوب های فنی ، مالی ، اتکایی و سرمایه گذاری در چارچوب مصوبات شورایعالی بیمه
شاخصهای هوش مصنوعی در ریسکسنجی و رفتارشناسی و شناسایی و پیشگیری از تقلبات بیمه ای ( artificial intelegence )
پیاده سازی هوش تجاری بر پایه تحلیل داده ها و اقتصادی نمودن کلیه عملیات های بیمه گری و کسب و کارهای مرتبط با آن ( Business intelegence )
بکارگیری مدل استارتاپی برای نوآوری و خلق انواع محصولات نوین و اصلاح و بهبود فرآیندها و رعایت اصل سرعت در ارائه خدمت ( Startup )
استفاده از ابزار و تکنولوژی اینترنت اشیاء برای شبکه سازی جامعه بیمه گذاران در جهت تولید حق بیمه انبوه و سرعت عمل در ارائه خدمات ( Internet things )
سامانههای دیجیتال دریافت و پرداخت وجوه حق بیمه و کانالیزه نمودن آنها با بخشهای سرمایه گذاری کوتاه و بلندمدت و فرموله نمودن نقدینگیها
هوشمندسازی وصول مطالبات ناشی از ریکاوری و هشدار برای معوقات حق بیمه و ریکاوری
بهره برداری از فین تکها ( Financial technology ) و اینشورتکها (insur teck) برای نوآوری در خدمات مالی و توزیع و مدیریت خدمات بیمه ای
بهره مندی از مدل بلاک چینها ( Blockchain ) یا زنجیره بلوکی در راستای تبادل ارزی بصورت مجازی و بویژه در بخش اتکایی بین المللی
خلق محصولات جدید بیمه ای متناسب با توسعه فضای کسب و کار الکترونیکی و دیجیتالی و ریسکهای مترتب بر آن بصورت بیمه نامه های سایبری ( cyber insurance )
کاربردهای internet و intranet در مواقع احتیاطی و ایجاد امنیت برای شبکه
دیجیتال مارکینگ (digital marketing) ضرورتی اجتناب ناپذیردر بازار رقابتی موجود است که شبکه فروش باید به آن مجهز شوند .
تولید و ارائه خدمات پیش بیمه ، مانند خدمات ارزیابی ریسک و رویکرد پیشگیرانه (مدل H.S.E.R.M ) و نظایر آنکه همگی در قالب Insurance Core در کلیه ابعاد و خدمات بیمه گری قابل تعریف و ترسیم است .
همانطور که ملاحظه می شود در عصر کرونا ، سرعت تغییر و تحول و گرایش به سمت « بیمه های دیجیتال » افزون تر شده و در آینده ای نزدیک « دیجی بیمه ها » یا همان شرکتهای بیمه تمام دیجیتال راه اندازی و شروع به کار خواهند کرد ، بنابراین در این رهگذر هنر مدیران سنتی موجود در آن خواهد بود که چگونه فرایند تغییر و دگردیسی شرکت متبوع را از حالت و وضعیت « خدمات سنتی » به « خدمات نوین دیجی بیمه » تغییر دهند و در عین حال ظرفیت ، توانمندی ، قابلیتهای شبکه فروش و پرسنل خود را تقویت و ارتقاء دهند. بدون تردید رقابت بیمه ای در آینده بسیار هوشمند ، پیچیده ، با سرعت بالا و همراه با هوشمندسازی نظارت و کنترل در توانگری و ظرفیت های نگهداری و قبول ریسک ها همراه خواهد گردید . سخن پایانی آنکه در عرصه کسب و کارهای عصر کرونا ، فقط نوآورها ، منعطف ها و هوشمندترین ها زنده و پایدار خواهند ماند .
یک دیدگاه