توکن‌های غیر مثلی (NFT)مقاله

مینت NFT چیست؟ آموزش صفر تا صد ضرب کردن NFT

کانال تلگرام رسانه فناوری هوشمند
 حانیه میرمحسنی

دنیای هنر در حال متحول شدن است. هنرمندان دیجیتال در حال کشف راه‌های نوآورانه‌ای برای به اشتراک‌گذاری و فروش آثارشان هستند. یکی از جدیدترین روش‌ها، استفاده از توکن های غیرقابل تعویض یا NFTها است.
مینت NFT در سال‌های اخیر بسیار محبوب شده است. هنرمندان، طراحان، عکاسان و حتی افراد معمولی، همگی به دنبال راهی برای خلق آثار دیجیتالی منحصربه‌فرد و کسب درآمد از این محتواها هستند.

مینت کردن NFT این امکان را به آنها می‌دهد تا با استفاده از فناوری بلاک‌چین، مالکیت محتوای دیجیتالی خود را ثبت و آن را انتقال بدهند. درآمدزایی از طریق NFT باعث شده تا افراد بیشتری به سمت مینت آثار خود کشیده شوند. اگر دوست دارید بدانید چطور می‌توان یک NFT ساخت و چگونه در این تجارت پرسود سهیم شد در ادامه با ما همراه باشید. 

منظور از اِن اِف تی (NFT) چیست؟

ان اف تی، توکن غیر قابل تعویض یا یک شناسه دیجیتال منحصربه‌فرد است که روی یک بلاک‌ چین ثبت شده و برای تایید مالکیت و تضمین اصالت مورد استفاده قرار می‌گیرد. به بیان دیگر، NFT یک فایل داده است که در یک نوع دفتر کل دیجیتال به نام بلاک‌ چین ذخیره می‌شود و می‌تواند منتقل یا معامله شود.

به خاطر داشته باشید که NFT را نمی‌توان کپی، جایگزین یا تقسیم کرد، چرا که مالکیت یک NFT در بلاک‌ چین ثبت می‌شود و تنها مالک می‌تواند به ان اف تی‌های خود اجازه فروش و معامله بدهد. این توکن غیرقابل تعویض می‌تواند توسط هر کسی ایجاد شود و برای ایجاد آن مهارت خاص یا کدنویسی سختی نیاز نخواهد بود. توکن مورد نظر معمولاً مرتبط با فایل‌های دیجیتالی آثار هنری، عکس‌ها، فیلم‌ها و صداها است. از سوی دیگر، از آنجایی که NFTها منحصراً قابلیت شناسایی دارند، با ارزهای رمزنگاری شده که قابل تعویض هستند، تفاوت دارند.

طرفداران NFT ادعا می‌کنند که این توکن‌ها دارای گواهی عمومی اصالت یا اثبات مالکیت هستند، اما حقوق قانونی ارائه شده از سوی این توکن‌ها می‌تواند همچنان نامشخص باشد. مالکیت NFT که توسط بلاک‌ چین تعریف شده است، معنای قانونی ذاتی نداشته و لزوماً حق انتشار، حقوق مالکیت معنوی یا سایر حقوق قانونی را بر پرونده دیجیتال مرتبط با آن ارائه نخواهد شد.

از سوی دیگر یک ان اف تی، اشتراک‌گذاری یا کپی فایل دیجیتال مربوط به خود را محدود نکرده و از ایجاد NFT‌هایی که دارای فایل‌های یکسان هستند نیز جلوگیری نمی‌کند. حالا که متوجه شدید NFT چیست، می‌توانیم با مفهوم مینت یا ضرب کردن ان اف تی هم آشنا شویم.

مینت یا ضرب کردن NFT (اِن اِف تی) چیست؟

مینت کردن یا ضرب ان اف تی به معنای ساخت NFT منحصربفرد و جدید از یک دارایی دیجیتالی مثل تصاویر، ویدیوها و حتی شخصیت‌های درون یک بازی است.به طور مثال، گیمرها از این توکن دیجیتالی در بازی‌های بلاک‌ چین برای مواردی مانند شخصیت‌های درون بازی، منابع درون بازی و مواد مصرفی بازی استفاده می‌کنند. به این ترتیب، مینت کردن اولین گام برای تبدیل یک دارایی به یک NFT منحصربفرد و دارای مالکیت مشخص است.

زمانی که شخصی فرآیند ضرب کردن NFT را شروع می‌کند، به طور دائم آن را در بلاک‌ چین ثبت کرده و آن را به محتوایی تغییرناپذیر تبدیل می‌کند. یکی از محبوب‌ترین بلاک چین‌هایی که برای ساخت NFT از آن استفاده می‌شود اتریوم است. 

بلاکچین اتریوم به سازندگان اجازه خواهد داد تا دارایی‌های دیجیتال خود را با استفاده از استاندارد ERC-1155 یا استاندارد ERC-721 ضرب و توزیع کنند. اگر برایتان این سوال پیش آمده است که این استانداردها چیست و به چه کاری می‌آید، لازم است بدانید که این استانداردها قوانین و ویژگی‌های خاص یک NFT را که شامل مالکیت و اختصاصی بودن آن است را تعریف می‌کند.

فرض کنید که آقای الف، یک نقاش است و یک تابلوی دیجیتالی خلق کرده است. این نقاش می‌خواهد مالکیت اثر هنری خود را به ثبت برساند تا بتواند آن را بفروشد. در این مرحله نقاش با استفاده از یک پلتفرم NFT، برای اثر هنری دیجیتالی‌اش یک توکن می‌سازد. در واقع یک توکن دیجیتالی خاص برای آن تابلو ایجاد می‌کند که در بلاک چین ثبت می‌شود. در این شرایط هر کسی می‌تواند مالکیت آقای الف را روی آن NFT مشاهده کند. پس آقای نقاش توانسته با مینت کردن یا همان ضرب توکن، مالکیت تابلوی دیجیتالی‌اش را اثبات کند.

هدف از مینت NFT چیست؟

هدف اصلی از مینت یا ضرب کردن NFT ایجاد یک دارایی دیجیتال و منحصربفرد و غیرقابل تکثیر است که مالکیت آن کاملا مشخص و قابل ردیابی است. دیگر اهداف مهم مینت کردن شامل موارد زیر است:

  • اثبات مالکیت روی آثار دیجیتالی مثل عکس، ویدیو، موسیقی و…
  • امکان معامله و فروش دارایی‌های دیجیتالی به صورت NFT در بازارها.
  • ثبت دائمی و تغییرناپذیر دارایی دیجیتال در بلاک چین.
  • ایجاد یک بازار برای دارایی‌های دیجیتالی مانند آثار هنری.
  • کمک به هنرمندان و خالقان اثر هنری برای کسب درآمد از طریق فروش آثارشان.
  • افزایش ارزش دارایی‌های دیجیتالی با تبدیل آن‌ها به NFT.

مینت برای سازندگان و خالقان اثر (Creator)

اگر شما هم جزء افراد سازنده و Creator هستید، با مینت کردن می‌توان خاص و کم‌یاب بودن آثارتان را اثبات کنید. شما برای اولین بار، می‌توانید آثار دیجیتالی‌تان را منتشر کنید، اما فراموش نکنید که صحت این اطلاعات باید در بلاک چین تایید شده باشد. ضمناً سازندگان NFT می‌توانند امتیازات خاصی برای کسانی که ان اف تی آنها را دارند ایجاد نمایند.

مینت برای کلکسیونرها و جمع‌آوری کننده‌های اثر هنری

یکی دیگر از بخش‌های مینت کردن این است که، مینت NFT تنها برای سازندگان اثر نیست. در میان سازندگان و افراد علاقمند به مینت، اشخاصی به‌عنوان کلکسیونر فعالیت می‌کنند. در برخی پروژه‌ها وقتی یک NFT را مینت می‌کنید، به اولین مالک آن تبدیل می‌شوید. شرکت در ضرب و مینت یکی از این پروژه‌ها بعضاً به شانس شما نیز بستگی دارد.

مینت NFT چگونه انجام می‌شود؟

فرآیند مینت کردن یا ضرب یک اف تی به این ترتیب خواهد بود:

  • انتخاب یک دارایی دیجیتال برای تبدیل آن به ان اف تی، مثل: عکس، ویدیو، مدل ۳D و…
  • انتخاب یک بستر و بلاک چین مناسب برای مینت کردن NFT، مثل اتریوم، سولانا، پالیگان و … 
  • انتخاب و راه‌انداری یک کیف پول دیجیتال برای پرداخت هزینه‌های مینت.
  • انتخاب یک سرویس مینت NFT مانند بازار اوپن سی (Opensea).
  • بارگذاری دارایی دیجیتال مورد نظر برای تبدیل به NFT.
  • پرداخت هزینه برای ثبت در بلاک چین.
  • انتشار و عرضه NFT در بازارهای مرتبط.
  • فروش یا نگهداری NFT برای سودآوری در آینده.

آیا مینت NFT رایگان وجود دارد؟

بله، گاهی اوقات ممکن است با صرف نظر از برخی هزینه‌ها مینت NFT رایگان توسط برخی از پلتفرم‌ها وجود داشته باشد. در واقع هزینه‌ای که بابت مینت ان اف تی روی بلاکچین پرداخت خواهد شد، گس فی (Gas Fee) نامیده می‌شود که نسبت به نوع پلتفرم و اعتباری که دارد هزینه خدمات آن می‌تواند زیاد، کم و رایگان باشد.

رریبل (Rarible) یکی از پلتفرم‌هایی است که امکان مینت رایگان NFT در آن وجود دارد. رریبل بازاری توزیع شده روی پلتفرم اتریوم است که برای معامله در آن نیاز به حضور شخص سومی نخواهد بود. این بازار، اولین بازار NFT دنیا با مالکیت جمعی است. در این پلتفرم می‌توان بی هیچ هزینه‌ای ان اف تی خود را بسازند و به صورت محدود امکان ضرب کردن NFT بدون پرداخت گس وجود دارد.

فرآیند مینت NFT چقدر زمان می‌خواهد؟

مدت زمان لازم برای مینت کردن یک NFT به چند عامل بستگی دارد:

  • سطح مهارت و آشنایی شما با پلتفرم‌های بلاک‌ چین و NFT
  • پیچیدگی فرآیند پلتفرم مورد استفاده
  •  ترافیک شبکه و سرعت بلاک چین
  •  اندازه و پیچیدگی فایل دیجیتالی NFT

به طور میانگین می‌توان گفت برای این فرآیند بین چند دقیقه تا چند ساعت زمان لازم است. البته قبل از مینت باید زمانی برای آماده‌سازی دارایی و بعد از مینت برای تبلیغات در نظر گرفت، پس فرآیند کامل یعنی از خلق اثر تا فروش آن ممکن است از چند ساعت تا چند روز طول بکشد.

انواع مختلف مینت NFT

یکی از مزیت‌های مینت NFT این است که هنرمندان و سازنده‌های کالکشن‌های مختلف می‌توانند درخصوص چگونگی ضرب کردن آثارشان تصمیم بگیرند. بنابراین انواع مختلفی از مینت کردن به وجود آمده است که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

مینت تنبل (Lazy Minting)

برخی از NFTها هنوز مینت نشده‌اند و در شرف مینت هستند. یعنی اثر هنری آماده است اما فرآیند مینت باید بعد از خرید توسط خریدار انجام شود، در این حالت خریدار مسئول انجام مینت و پرداخت هزینه‌های شبکه است. گاهی هم هنرمند پس از فروش NFT آن را خودش مینت می‌کند. ان اف تی‌هایی که اصطلاحاً به صورت مینت تنبل یا Lazy Minting ساخته می‌شوند، تا قبل از اینکه خریداری شوند روی شبکه‌های بلاکچینی وجود خارجی ندارند و پس از خرید به وجود می‌آیند. بنابراین این نوع از ان اف تی تا قبل از ضرب کردن، فقط به صورت مفهومی در بازار موجود هستند.

مینت شده (Pre-Minted)

دسته‌ای دیگر از NFTها وجود دارند که از قبل توسط خالق آنها مینت یا ضرب شده‌اند، این نوع ان اف تی‌ها را مینت شده یا Pre-Minted می‌نامند. مزیت این ان اف تی‌ها این است که خریدار نیازی به انجام فرآیند مینت ندارد و این توکن غیرقابل‌ تعویض به طور کامل آماده خرید و فروش است. ان اف تی‌های مینت شده معمولاً در بازارهای ثانویه مختلفی مثل اوپن سی و بلر (Blur) قابل معامله هستند و خریداران به راحتی از این بازارها خرید می‌کنند.

فری مینت (Free Mint)

فری مینت یا مینت رایگان روشی برای عرضه NFT است که در آن خریدار فقط هزینه گس‌فی یا کارمزد شبکه را می‌پردازد. در این مدل هنرمند هیچ هزینه‌ای بابت ان اف تی دریافت نمی‌کند. این توکن‌های فری مینت شده را می‌توان از طریق شبکه‌های اجتماعی و حراجی به فروش رساند.

مینت لیست سفید (Whitelist Mint)

لیست سفید به گروهی گفته می‌شود که زودتر از دیگران می‌توانند NFTهای یک مجموعه را خریداری یا مینت کنند. به طور معمول سازنده‌ها و هنرمندان پیش از انتشار دارایی اقدامات خاصی را در نظر می‌گیرند که کاربر با انجام آنها در وایت‌لیست قرار می‌گیرد.

مینت عمومی (Public Mint)

در مقابل مینت لیست سفید، مینت عمومی قرار دارد. مینتی که در آن محدودیتی برای افراد در نظر گرفته نمی‌شود و همه می‌توانند در آن شرکت کنند.

مزایای مینت اِن اِف تی (NFT)

برخی از مزایایی که مینت NFT در اختیار کاربران قرار می‌دهد عبارت‌اند از:

انعطاف‌پذیری

با این ویژگی می‌توانید NFTها را براساس نیازهای مالی یا خلاقیت خود تنظیم کنید و بفروشید.

کسب درآمد

 NFTها می‌توانند به شما کمک کنند تا از محتوای دیجیتال خود کسب درآمد کنید.

ایجاد انجمن و گروه‌های طرفداری

به عنوان یک هنرمند می‌توانید با استفاده از ان اف تی با طرفداران و علاقه‌مندان به یک موضوع خاص در ارتباط باشید.

ساخت هویت دیجیتال

با استفاده از NFT می‌توانید هویت دیجیتالی خود را بسازید و از آن در پلتفرم‌های مختلف مثل شبکه‌های اجتماعی استفاده کنید.

معایب مینت اِن اِف تی (NFT)

هزینه‌های بالا

کارمزدهای شبکه، هزینه‌های پلتفرم، هزینه‌های تولید محتوا از جمله مواردی هستند که بر بالا بودن هزینه ضرب کردن ان اف تی به طور مستقیم تاثیر می‌گذارند.

تاثیرات زیست محیطی

فرآیند مینت کردن ان اف تی به قدرت محاسباتی زیادی نیاز دارد که می‌تواند منجر به مصرف قابل توجهی انرژی و حتی در برخی مواقع انتشار گازهای گلخانه‌ای شود.

محدودیت فنی

پیچیدگی فرآیند مینت ان اف تی می‌تواند برای کاربران فنی چالش‌ برانگیز باشد و محدودیت‌های مقیاس‌پذیری نیز از دیگر معایب مینت کردن است.

اوپن سی (OpenSea) چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

تا حالا سعی کردید دنیای NFTها را بشناسید؟ اگر اینکار را انجام داده باشید، قطعاً برای یک بار هم که شده نام اوپن‌سی (OpenSea) را شنیده‌اید. پلتفرم اوپن‌سی یک فروشگاه برای خرید، فروش و ساخت NFT است که اصطلاحاً به آن مارکت پلیس ان اف تی (NFT Marketplace) هم می‌گویند. این پلتفرم جدا از این که جزء اولین‌ها است، از قابلیت Open-World هم بهره‌مند است؛ یعنی به هر کسی اجازه می‌دهد توکن‌های غیرقابل تعویض خود را به صورت رایگان ایجاد کرده و خرید و فروش کند.

ویژگی‌های OpenSea

  • از نقاط قوت این پلتفرم می‌توان به این موضوع اشاره کرد که تمامی معاملات آن به صورت آنی و لحظه‌ای بر روی بلاک چین ثبت می‌شود.
  • اوپن‌سی از چندین زیر ساخت بلاک چین مانند اتریوم، پالیگان، آربیتروم، سولانا و غیره پشتیبانی می‌کند.
  •  فرآیند خرید و فروش NFTها در این پلتفرم بسیار ساده و آسان است.
  • برای استفاده از اوپن‌سی نیاز به مهارت کدنویسی نخواهید داشت.

بهترین بلاک چین‌ها برای مینت NFT کدام است؟

تا به اینجا کاملاً متوجه شده‌ایم که مینت NFT چیست و چه مراحلی را برای انجام آن باید طی نمود. از این مرحله به بعد وقت آن است که بهترین بلاک چین‌ها را برای مینت کردن بشناسید. تا به امروز پروتکل‌های بسیاری در دنیا به وجود آمده‌اند اما خیلی از آنها نمی‌توانند از توکن‌های غیرقابل تعویض پشتیبانی کنند؛ از سوی دیگر بلاک چین‌های پشتیبانی کننده هم خیلی محبوب نیستند و هنرمندان نیز ترجیح می‌دهند برای ثبت آثار خود به سراغ شبکه‌های باسابقه و پرطرفداری مثل اتریوم بروند.

شبکه اتریوم، همان پروتکلی است که تمام دنیای دیجیتال بلاک چین و کریپتوکارنسی به آن مدیون هستند چرا که با ایجاد قراردادهای هوشمند (Smart Contract) محبوب‌ترین بلاک چین پشتیبانی کننده از NFTها است. از سوی دیگر اتریوم برای ثبت آثار هنری بهترین بلاک چین به حساب می‌آید. با اینکه کارمزدهای شبکه اتریوم برای خالقان و کلکسیونرها بالاست اما ترجیح می‌دهند از پراستفاده‌ترین بلاک چین دنیا استفاده نمایند.

سولانا

کم هزینه‌ترین و پرسرعت‌ترین بلاک چین برای منیت NFT، سولانا است. در میان تمامی بلاک چین‌های موجود در دنیا سولانا جزء سریع‌ترین‌ها به شمار می‌آید که تعداد تراکنش‌های آن در ثانیه (TPS) بسیار بالا است و حدود ۶۵٬۰۰۰ تراکنش را در هر ثانیه بررسی و تایید می‌کند.

نکات مهم مینت NFT

  1. هنگام آپلود فایل به حجم آن دقت کنید، حداکثر اندازه فایل پشتیبانی شده معمولاً ۱۰۰ مگابایت است؛ برای افزایش سرعت آپلود بهتر است حجم فایل را زیر این عدد نگه‌دارید.
  2. انتخاب فرمت برای آپلود NFT بسیار مهم است. پلتفرم اوپن‌سی از فرمت‌های GLB، OGG، WAV، MP3، WEBM، MP4، SVG و PNG و چند فرمت دیگر استفاده می‌کند.
  3. استفاده از گزینه‌ی Unlockable به شما این فرصت را می‌دهد تا محتوا تنها توسط خریدار قابل مشاهده باشد. کاربرد این گزینه در پلتفرم‌های مختلف ارائه گذرواژه، دسترسی به خدمات خاص یا کدهای تخفیفی و اطلاعات تماس است.
  4. اگر از پلتفرم پالیگان استفاده می‌کنید، تعداد خریداران کمتر از بلاک چین اتریوم است. رمز ارز یا کوین ماتیک (MATIC) نیز یک آلت کوین مبتنی بر اتریوم است که پلتفرم پالیگان را به جریان می‌اندازد. 

سخن پایانی

در این مقاله به طور کامل به موضوع مینت NFT پرداختیم. شما در این مقاله می‌توانید تعریف ان اف تی و کاربردهای آن، معرفی انواع NFT و نکات مهم در مورد توکن‌های غیرقابل تعویض را بخوانید. 

در آخر لازم است بدانید که ضرب NFT فرآیندی ساده و قابل یادگیری است. انتخاب پلتفرم مناسب برای مینت ان اف تی، با توجه به نوع NFT و نیازهای شما، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. برای موفقیت در دنیای NFT، لازم است دانش و اطلاعات خود را در این زمینه به طور مداوم ارتقا دهید و از تمامی زیر و بم آن اطلاع داشته باشید؛ چرا که دنیای ان اف تی دنیای جدیدی بوده و هر روز در حال پیشرفت و گسترش است.

تفاوت بین مینت NFT و خرید NFT چیست؟

زمانی که شما یک NFT را مینت می‌کنید، اولین مالک آن هستید. مینت NFT به ایجاد چیزی کاملاً جدید اشاره دارد. با این حال، هنگامی که یک NFT خریداری می‌کنید، یعنی شما یک ان اف تی را که قبلاً توسط شخص دیگری ایجاده شده است، خریداری می‌کنید.

هزینه مینت یک NFT چقدر است؟

هزینه مینت NFT بسته به بازار و بلاک چینی که از آن استفاده می‌کنید متفاوت است. به طور مثال برای استفاده از محبوب‌ترین بلاک چین برای مینت NFT که اتریوم است، معمولاً باید هزینه‌های بیشتری به نسبت دیگر پلتفرم‌ها بپردازید.

کسی که NFT مینت می‌کند مالک تصویر آن است؟

بسیاری از افراد در این مورد گیج می شوند، زیرا فکر می کنند مالک تصویر نشان داده شده در NFTهایی هستند که خریداری کرده‌اند. اما این تصور اشتباه است و شما صاحب تصویر یا حتی یک کپی از تصویر نیستید. تنها چیزی که شما در اختیار دارید، رمز دیجیتال منحصر به فرد (یعنی گواهی مالکیت) است که به تصویر مورد نظر اشاره می‌کند.

بهترین بلاک‌چین برای مینت NFT چیست؟ 

در حال حاضر چندین بلاک‌چین مناسب برای ساخت NFT وجود دارد. محبوب‌ترین آنها اتریوم (Ethereum) است که جزء اولین و محبوب‌ترین بلاک‌چین‌ها برای NFT به حساب می‌آید. پس از آن سولانا (Solana) بلاک چینی سریع و ارزان برای ساخت NFT است که تراکنش‌های سریع و کارمزد پایینی دارد. و در نهایت پالیگان (Polygon) که کارمزد و سرعت تراکنش‌های مینت NFT را بهبود می‌بخشد. انتخاب بلاک‌چین مناسب بستگی به نیاز شما دارد، اما اتریوم و سولانا اکنون پرطرفدارترین گزینه‌ها محسوب می‌شوند.

آیا می‌توان رایگان NFT مینت کرد؟ 

بله، امکان مینت کردن NFT به صورت رایگان وجود دارد، اما محدودیت‌هایی نیز دارد. برخی مارکت‌پلیس‌ها مثل Rarible امکان مینت کردن رایگان NFT تا تعداد مشخصی را می‌دهند، مثلاً تا ۱۰ عدد در روز. برای مینت رایگان باید از بلاک‌چین‌هایی مثل Polygon استفاده کنید که کارمزد کمی دارند. NFTهای رایگان معمولا محدودیت دارند. مثلا فقط تصویر استاتیک یا ویژگی‌های کمتری نسبت به NFTهای پولی دارند. با مینت رایگان، امکان فروش NFT در بازارهای معتبر مثل اوپن سی را ندارید. کیفیت و اعتبار NFTهای رایگان معمولا کمتر از NFTهای پولی است. بنابراین اگر می‌خواهید NFT حرفه‌ای منتشر کنید، باید هزینه‌ای برای آن بپردازید تا کیفیت و اعتبار بهتری داشته باشد.

منبع: نوبیتکس

کانال تلگرام رسانه فناوری هوشمند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا