اقتصاددیجیتالکسب وکار هوشمند در جهان

آینده‌نگری‌ برای اکوسیستم استارتاپی عربستان؛ ساخت بزرگترین منطقه استارتاپی خاورمیانه

کانال تلگرام رسانه فناوری هوشمند

اهمیت کسب‌وکارهای آنلاین در اقتصاد آینده دنیا، در حال افزایش است و کشورها سعی دارند که بستر مناسب برای رشد این‌گونه فعالیت را برای کارآفرینان بسازند. می‌توان گفت هر چه بستر رشد برای استارتاپ‌های یک کشور مهیا باشد، سهم اقتصاد دیجیتال آن کشور بیشتر می‌شود. در این راستا، عربستان بزرگترین منطقه استارتاپی خاورمیانه را در یک گاراژ قدیمی پایه‌گذاری کرده است.

عربستان در چند سال اخیر با تغییر راهبرد خود در اقتصاد، سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی را در حوزه کارآفرینی از جمله اقتصاد دیجیتال و استارتاپ‌ها انجام داده است. ساخت بزرگترین منطقه استارتاپی خاورمیانه در همین راستا صورت می‌گیرد.

در واقع، این تغییر راهبرد در یک برنامه بلند‌مدت و برای تنوع بخشیدن به اقتصاد خود و افزایش سهم کسب‌وکارهای کوچک در تولید ناخالص داخلی انجام شده است. اکنون در بین کشورهای منطقه منا، کشور عربستان بعد از امارت که جزو کشورهای پیشرو بوده در جایگاه دوم قرار دارد.

الکراج، بزرگترین منطقه استارتاپی خاورمیانه‌‌ای

اکونگار در گزارشی در این مورد نوشته، یکی از اقداماتی که عربستان برای توسعه اکوسیستم استارتاپی خود انجام داده، ایجاد یک منطقه استارتاپی بزرگ در این کشور است. نکته جالب این مرکز استارتاپی آن است که در یک گاراژ قدیمی بنا شده و نام این مرکز به عربی «الکراج» و به انگلیسی «The Garage» است.

این منطقه بزرگترین منطقه استارتاپی خاورمیانه محسوب می‌شود که در شهر علم و فناوری ملک عبدالعزیز  شهر ریاض پایتخت عربستان واقع شده است.

همان‌طور که گفته شد و از اسم این مرکز پیداست، این مرکز استارتاپی که ۲۸هزار متر مربع مساحت دارد، در گذشته یک پارکینگ بزرگ بوده که امروزه دارای ۲۴ اتاق جلسه پیشرفته و یک فضای رویداد گسترده و مناطق کارگاهی است. الکراج می‌تواند بیش از هزار نفر را در خود جای دهد.

در حال حاضر، این مرکز میزبان بیش از ۳۰۰ شرکت استارتاپی است و مجموعه‌ای از خدمات را به شرکت‌های حاضر در این گاراژ ارائه می‌دهد. برخی این شرکت‌ها عبارتند از:« Antler»  «Garage Plus»، The Garage Incubator، GAIA Startup Accelerator، «MVP Lab»، «Antler» و «MVP Lab».

درآمد استارتاپ‌های الکراج  بیش از ۶ میلیون دلار

منطقه ویژه استارتاپی عربستان بیش از ۲۳۰ استارتاپ را در ۱۰ چرخه به رشد رسانده و ۴۵۰ بنیانگذار استارتاپ را از بیش از ۵۰ کشور پرورش داده است.

ارائه این تسهیلات به استارتاپ‌ها کمک می‌کند تا به چندین نقطه عطف دست یابند و درآمدی بیش از ۵/۶ میلیون دلار ایجاد کنند. البته ناگفته نماند که استارتاپ‌های حاضر در این منطقه بیش از ۵۷ میلیون دلار سرمایه جذب کرده‌اند.

آینده‌نگری‌های عربستان برای اکوسیستم استارتاپی

به گزارش تجارت‌نیوز، عربستان در برنامه خود تا سال ۲۰۳۰ قصد دارد سهم کسب‌وکارهای کوچک یا همان استارتاپ‌ها را از ۲۰درصد به ۳۵درصد افزایش دهد و همچنین سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی را از ۳.۸درصد به ۵.۷ درصد برساند.

اکوسیستم استارتاپی عربستان در سال‌های اخیر رشد سریعی را تجربه کرده. این بخش با حضور ۱۰۳۱ استارتاپ و ارزشی بالغ بر ۱۱میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ به یک بازیگر نوظهور جهانی تبدیل شده است.

در سال ۲۰۲۲، در حالی که بسیاری از کشورهای جهان در بخش فناوری خود با رکود مواجه شده بودند، استارتاپ‌های عربستان توانسته بودند ۹۷۲میلیون دلار را جذب کنند که نشان دهنده افزایش ۱.۵ برابری نسبت به سال ۲۰۲۱ بوده است.

همچنین این کشور در ماه مارس ۲۰۲۳ با جذب ۱۷۵ میلیون دلار در ۲۰ معامله، به لطف استارتاپ فین‌تک تامارا، که ۱۵۰ میلیون دلار تسهیلات از بانک سرمایه‌گذاری ایالات متحده یعنی گلدمن ساکس به دست آورد، در صدر جدول جذب سرمایه‌ جسورانه خاورمیانه قرار گرفت.

یکی از عواملی که به رشد سریع اکوسیستم فناوری در عربستان سعودی کمک می‌کند، حمایت قوی دولت از نوآوری و فناوری است. دولت عربستان در ابتدای سال ۲۰۲۳ از سرمایه‌گذاری بیش از ۹ میلیارد دلاری برای حمایت از بخش فناوری و استارتاپ‌ها خبر داده بود. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی به عنوان بخشی از استراتژی دانشگاه علم و فناوری ملک عبدالله (KAUST) یک صندوق ۲۰۰ میلیون دلاری برای سرمایه‌گذاری اولیه در شرکت‌های فناوری پیشرفته محلی و جهانی راه اندازی کرده است.

این ابتکار با هدف ارائه فرصت‌های کیفی برای محققان، کارکنان دانشکده و دانشجویان، حمایت از آن‌ها برای به کارگیری علم و تحقیق برای ایجاد تأثیر جهانی پایدار با تقویت مشارکت‌های بین‌المللی و محلی است.

منبع: تجارت‌نیوز

کانال تلگرام رسانه فناوری هوشمند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا