مقالات فناوری مالیمقاله ارز دیجیتال

آنچه از تجزیه‌وتحلیل ۱۰۰۰ عرضه اولیه سکه (ICO) یاد گرفتم

کانال تلگرام رسانه فناوری هوشمند
ریحان کاظمیان

رویدادهای عرضه اولیه سکه (ICO) یکی از روش‌های تأمین سرمایه برای استارت‌آپ‌ها و مجموعه‌های نوظهور به‌شمار می‌روند. درمقابل، سرمایه‌گذاران ICOها هم تلاش می‌کنند اولین خریداران توکن بومی این پروژه‌ها باشند تا بیشترین سود را از ظرفیت رشد این دارایی‌ها بِبَرند. ازاین‌رو، بررسی عملکرد عرضه‌های اولیه سکه و میزان سودآوری آن‌ها ضروری به‌نظر می‌رسد.

در این یادداشت، مطلبی تحلیلی از نویسنده‌ای با نام مستعار Ren & Heinrich در وب‌سایت مدیوم را می‌خوانید که با بررسی حدود ۱۰۰۰ رویداد عرضه اولیه سکه بین سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ نوشته شده است. با مطالعه این مطلب، احتمالاً به درک بیشتری از عملکرد ICOها می‌رسید و بهتر می‌توانید برای آینده سرمایه‌گذاری در این حوزه تصمیم بگیرید. بقیه مطلب را به‌نقل از Ren & Heinrich مطالعه کنید.

قیمت توکنهای ICOها

من (نویسنده، Ren & Heinrich) داده‌های این مطالعه را از مجموع ۹۸۳ عرضه اولیه سکه بین ژانویه۲۰۱۹ تا اکتبر۲۰۲۲ (دی۱۳۹۷ تا مهر۱۴۰۱) جمع‌آوری و به‌کمک آن‌ها عملکرد قیمت توکن‌های عرضه‌شده از روز اول تا روز سیصدوشصت‌وپنجم را بررسی کرده‌ام.

همان‌طور‌که در نمودار زیر مشاهده می‌کنید، اکثر رویدادهای عرضه اولیه سکه در سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ برگزار شدند. در این مطلب، مسئله تاریخ برگزاری ICO در جریان تفسیر داده‌ها اهمیت دارد که درادامه، به آن اشاره خواهم کرد.

تعداد ICOهای برگزارشده به‌تفکیک ماه و سال
تعداد عرضه اولیه سکه ICO های برگزارشده به‌تفکیک ماه و سال

در نمودار زیر، توزیع قیمت‌ توکن‌های ICOها را مشاهده می‌کنید که ارزش کوین‌ها یا توکن‌ها را در مراحل مختلف فرایند تأمین سرمایه نشان می‌دهد. این نکته مهم است که اکثر پروژه‌ها قیمت اولیه را فقط چند سِنت تعیین می‌کنند و کمتر از ۱۰درصد پروژه‌ها نیز قیمت یک دلار یا بیش از یک دلار را برای توکن‌هایشان در نظر می‌گیرند.

براساس گفت‌وگو با مدیران پروژه‌های مختلف ارز دیجیتال‌، آنان اغلب به‌دلایل روان‌شناختی قیمت کمی برای توکن عرضه‌شده خود انتخاب می‌کنند. به‌نظر می‌رسد که بسیاری از سرمایه‌گذاران کم‌تجربه‌تر قیمت اندک توکن را حاکی از ظرفیت رشد آن در آینده می‌دانند. بااین‌همه، همان‌طور‌که در‌ادامه بررسی می‌کنیم، این فرضیه اشتباه است.

قیمت توکن‌های ICOها

اهداف تأمین سرمایه ICOها

همان‌طور‌که می‌دانید، عرضه اولیه سکه ICO یک سطح حداقلی و یک هدف نهایی برای تأمین سرمایه خود در نظر می‌گیرند. اغلب پروژه‌هایی که در این مطالعه بررسی شدند، با هدف تأمین سرمایه‌ حداقل ۵۰۰هزار‌دلاری با اهداف ۱میلیون‌دلاری یا بیشتر، رویداد ICO خود را برگزار کردند.

علاوه‌براین، جالب است بدانید میانگین اهداف تأمین سرمایه پروژه‌ها در سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ و به‌میزان کمتری در سال ۲۰۲۱ بسیار بیشتر از این میزان در سال ۲۰۲۲ بوده است. دو توضیح برای این موضوع وجود دارد:

  • اغلب پروژه‌های بررسی‌شده رویدادهای ICO خود را در سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ برگزار کردند. بدین‌ترتیب «تعداد» بیشتر میانگین، اهداف تأمین سرمایه برای این سال‌ها را کاهش می‌دهد.
  • بین سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱، شرایط برای تأمین سرمایه بهتر از سال ۲۰۲۲ بود. این موضوع با گزارش‌های بخش مالی استارت‌آپ‌ها در سال ۲۰۲۲ هم مطابقت دارد. در سال ۲۰۲۲ و با افول بازار، تأمین سرمایه برای استارت‌آپ‌ها بسیار دشوارتر بوده است.
اهداف مالی ICOها

عملکرد ICOها پس از عرضه عمومی در روز اول

اکنون، بهتر است وارد بخش اصلی این تحلیل شویم. در این بخش، عملکرد توکن‌های پروژه‌های بررسی‌شده طی یک روز پس از عرضه عمومی واکاوی شده است.

همان‌طورکه داده‌ها نشان می‌دهند، به‌طور‌متوسط قیمت توکن‌های پروژه‌های بررسی‌شده در روز اول رشد چشمگیری را نشان دادند. بااین‌حال، پراکندگی داده‌ها زیاد بود؛ زیرا برخی از پروژه‌ها شاهد رشدی چندهزار یا ده‌هزاردرصدی بودند.

از‌نظر آماری، میانه رشدی ۲۵۳درصدی با چارَک اول ۷۴درصد و چارک سوم ۷۶۶درصد درخصوص عملکرد توکن‌ها یک روز پس از عرضه مشاهده شد. نمودار زیر عملکرد بخشی از پروژه‌های تحلیل‌شده را در روز اول به‌تصویر می‌کشد.

عملکرد قیمت توکن ICO یک روز پس از عرضه عمومی به‌تفکیک سال عرضه

عملکرد ICOها پس از عرضه عمومی در روز سیصدوشصت‌وپنجم

نکته: از‌آن‌جا‌که در زمان بررسی داده‌ها کمتر از ۳۶۵ روز از عرضه عمومی پروژه‌های سال ۲۰۲۲ می‌گذشت، من از آخرین قیمت موجود استفاده کردم.

یک سال بعد، تصویر برای اکثر پروژه‌ها به‌شدت متفاوت به‌نظر می‌رسد. میزان افت توکن‌ها در میانه داده‌ها ۸۰درصد و چارک اول تا ۹۳درصد و چارک سوم تا ۱۵درصد برآورد شد. درواقع پس از ۳۶۵ روز، اغلب کوین‌ها و توکن‌ها بین ۸۰ تا ۹۰درصد از ارزششان را درمقایسه‌با قیمت اولیه در ICO خود از دست داده‌اند.

اگر معیار سنجش افت قیمت را ارزش توکن در روز اول عرضه عمومی در نظر بگیریم، اوضاع بسیار بدتر از این هم به‌نظر می‌رسد. در این‌ حالت، افت ارزش توکن در اکثر پروژه‌ها بیش از ۹۰درصد است.

در نمودار زیر، عملکرد قیمت توکن در پروژه‌های مختلف را مشاهده می‌کنید. عملکرد نسبتاً موفق توکن‌ پروژه‌ها در سال ۲۰۲۰ می‌تواند به بازار صعودی آن سال مربوط باشد.

عملکرد قیمت توکن ICO نزدیک به ۳۶۵ روز پس از عرضه عمومی به‌تفکیک سال عرضه

عملکرد ICOها در طول زمان

به‌منظور درک بهتر توسعه هر پروژه در طول زمان، عملکرد را در چهار بازه زمانی ثبت کردم: روز اول، روز دهم، روز شصتم و روز سیصدوشصت‌وپنجم. این مسئله در نمودار زیر برای نمونه نماینده پروژه‌ها نشان داده شده است. اعداد پشت نام پروژه‌ها میزان رشد قیمت توکن‌ها را نشان می‌دهند. آنچه در این نمودار به‌خوبی نمایش داده نشده، پروژه‌های بسیاری است که طی یک سال، از‌نظر قیمت توکن پسرفت کرده‌اند.

گاه‌شمار عملکرد ICOها در طول زمان

دراین‌بین نکته‌ای که باید به آن توجه کنیم، فروش گسترده‌ سرمایه‌گذاران اولیه طی چند روزِ پس از عرضه عمومی توکن است. گاهی اوقات هجوم سرمایه‌گذاران خُرد طی دو هفته اول بدین‌معناست که قیمت از آنچه در روز دهم نشان داده می‌شود، اندکی بیشتر است. با‌این‌حال تقریباً در اغلب مواقع، قیمت‌ توکن‌ها در روز شصتم به‌شدت کاهش یافته‌ است.

جمعبندی

براساس این تحقیق، سرمایه‌گذاران ICOها می‌توانند درباره پروژه‌های جدید چند نکته و نتیجه‌گیری را در نظر بگیرند:

  • سرمایه‌گذاری روی رویدادهای عرضه اولیه سکه در مرحله تأمین مالی، در اغلب مواقع با جهش قیمت چشمگیری در اوایل عرضه عمومی همراه خواهد بود؛ البته مشروط بر اینکه نقدینگی موجود در صرافی مدنظرتان به شما اجازه دهد تا توکن‌های خود را در چند روز اول عرضه عمومی بفروشید.
  • هر فردی که طی چند روز اول پس از عرضه عمومی توکن پروژه را می‌خرد، به‌احتمال زیاد باید منتظر ضرر زیادی در سال اول پس از عرضه باشد. به‌عبارت ساده‌تر، اگر دقیقاً بعد از فهرست‌شدن توکن و عرضه عمومی آن دست به خرید می‌زنید، فقط در حال تأمین نقدینگی برای سرمایه‌گذاران اولیه هستید و احتمالاً در آینده متضرر خواهید شد.
  • نتایج این تحقیق هم‌سو و تأییدکننده گزارش‌های دیگری است که غالباً از شکست پروژه‌های جدید حکایت می‌کنند.
  • هر فردی که قصد دارد توکن پروژه‌ای جدید را برای بلندمدت نگه‌داری کند، باید به چرخه بلندمدت بیت کوین توجه کند. پروژه‌های عرضه‌شده در سال ۲۰۲۰ از بازار صعودی سال ۲۰۲۱ سود بردند؛ درحالی‌که پروژه‌های عرضه‌شده در سال ۲۰۲۲ اغلب گرفتار بازار نزولی فعلی هستند.
  • میزان و اندازه هدف تأمین سرمایه تأثیر چندانی روی عملکرد هر پروژه نگذاشت. به‌عبارت‌دیگر، میزان زیاد سرمایه جمع‌آوری‌شده در مرحله تأمین سرمایه ضامن موفقیت کامل پروژه نیست.
  • قیمت توکن در زمان برگزاری رویداد عرضه اولیه سکه تأثیر چندانی روی عملکرد پروژه در آینده نمی‌گذارد.
  • براساس داده‌های جمع‌آوری‌شده در این تحقیق، تعدادی از پروژه‌هایی که سعی کردند سرمایه را ازطریق چندین پلتفرم مختلف تأمین کنند، در بلندمدت بدترین عملکردها را نشان دادند.

منبع: ارزدیجیتال

کانال تلگرام رسانه فناوری هوشمند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا