ارز دیجیتال بانک مرکزی(CBDC)

بانک مرکزی می گوید هوشمندسازی ریال درحال انجام است

کانال تلگرام رسانه فناوری هوشمند

هوشمندسازی ریال؛ تشدید نظارت با دیجیتالی شدن پول های ملی با تمرکززدایی که بیت کوین و دیگر رمزارزها آن را دنبال می کنند، در تناقض است.

در نیمه سال گذشته بانک مرکزی ایران از صدور ریال دیجیتال خبر داد. ارزی که  خبری از شکل گرفتن بلاکچین برای آن نبود و صرفا برای تشدید نظارت بانک مرکزی بر مبادلات پولی ایجاد می شد. حالا با گذشت بیش از یک ماه و ۱۰ روز از تاریخ وعده داده شده، بانک مرکزی ایران از اجرای دوره پیش آزمایشی در این باره خبر داده است.

  اقتصادالکترونیکی آخرین و به روزترین محتوی در اقتصاددیجیتال

در تیرماه سال جاری بود که صالح آبادی رییس کل بانک مرکزی از خداحافظی با اسکناس ریال تا شهریورماه ۱۴۰۱ خبر داد. با این وجود، حتی تا پایان مهرماه خبری از ریال دیجیتال نبود. تا اینکه در روز گذشته، معاون فناوری های نوین بانک مرکزی از اجرای نخستین ریال های دیجیتال بانک مرکزی کشور و رونمایی از پیش نویس سند رسمی این طرح خبر داد.

به گفته مهران محرمیان، دوره پیش آزمایشی طرح ریال دیجیتال از اواسط شهریورماه سال جاری آغاز شده است. معاون فناوری های نوین در بانک مرکزی از انتشار سند پیش نویس ریال دیجیتال و نظرخواهی از متخصصین در این حوزه گفته است. به گفته محرمیان ریال دیجیتال و فرایند انتشار آن مشابه اسکناس است و تنها تفاوت آن ها در حذف پول فیزیکی و هوشمندی و قابلیت برنامه نویسی در ریال دیجیتال است. به گفته این مسئول در بانک مرکزی «تمامی آنچه اسکناس دارد را در ریال دیجیتال هم داریم به جز اینکه در این پروژه فیزیک اسکناس وجود ندارد، برای تبادلش لازم نیست دو نفر کنار هم باشند و مهمتر از همه این قابلیت وجود دارد که قراردادهای هوشمند در داخل این نوع پول تعبیه شود و بین گیرنده و فرستنده که به صورت همتا به همتا این پول را مبادله می کنند به صورت هوشمند اجرا می شود».

اقتصادالکترونیکی آخرین و به روزترین محتوی در فین‌تک (فناوری مالی)  

نزدیک به ۹۰ بانک مرکزی در سراسر جهان ایجاد رمزپول ملی را دنبال می کنند. از جمله این بانک ها، بانک مرکزی انگلیس است که در سال ۱۴۰۰، تلاش آن برای ساخت رمزارز ملی انگلیس رسانه ای شده بود. با این وجود جزییات بیشتری از این تلاش ها تا امروز منتشر نشده است. نکته مهم در این زمینه تشدید نظارت بانک های مرکزی بر مبادلات پولی در سراسر جهان است. 

محمدرضا شرفی از فعالان صنعت استخراج رمزارز در این باره از استفاده حاکمیت ها از قابلیت های بلاکچین گفته و اینکه ذخیره پول های مردم به طور دیجیتال در کیف پول های دیجیتال دست بانک های مرکزی را برای رصد تعاملات مالی و قفل کردن پول ها در هر شرایطی باز می گذارد. به گفته این تحلیل گر بازار رمزارزها تشدید نظارت با دیجیتالی شدن پول های ملی با تمرکززدایی که بیت کوین و دیگر رمزارزها آن را دنبال می کنند، در تناقض است. هم چنین ساختار نامتعادل اقتصادی که می تواند استفاده از ابزارهای فناوری را در مسیری متفاوت از ساماندهی پیش ببرد، از نگرانی های مهم در زمینه صدور ریال دیجیتال در ایران اعلام شده است. 

منبع: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی

  • بانک مرکزی می گوید هوشمندسازی ریال درحال انجام است

“فناوری هوشمند” رسانه تخصصی انقلاب صنعتی چهارم

کانال تلگرام رسانه فناوری هوشمند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا