پیشنهاد سردبیرکاربرد بلاک‌چینمحتوی اختصاصی ماهنامه اقتصاد دیجیتالمقالات فناوری مالی

چگونه بلاک‌چین برنامه‌های فین‌تک را متحول می‌کند؟

کانال تلگرام رسانه فناوری هوشمند

دسترسی به خدمات فین‌تک ممکن است در شرایط خاص محدود شود. در صنعت مالی، اطمینان از امنیت داده‌ها در سراسر پلتفرم‌ها و در عین حال حفظ حریم خصوصی مصرف‌کنندگان، یک نگرانی قابل توجه است. که این مشکلات با بلاک‌چین قابل حل است. در بخش فین‌تک، بلاک‌چین می‌تواند هزینه‌های تراکنش را کاهش دهد.

تحول فین‌تک مبتنی بر بلاک‌چین

به گزارش اقتصاد دیجیتال از analyticsinsight؛ بلاک‌چین یک دفترکل توزیع‌شده (P2P) است که تراکنش‌ها را در یک شبکه‌ی رایانه‌ای غیرقابل تغییر و در دسترس عموم، ردیابی می‌کند. این فناوری جدید نیست، بلکه دست‌کم از شش سال پیش به طور گسترده در صنعت مالی مورد استفاده قرار گرفته است. قدمت این فناوری حتی به بیش از ده سال هم می‌رسد. امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) الگوی جدیدی برای عملیات مالی است که از کاربرد فناوری بلاک‌چین در فین‌تک پدید آمده است.

فناوری‌هایی که تراکنش‌های مالی توزیع‌شده را در شبکه‌های بلاک‌چین تسهیل می‌کنند، DeFi نامیده می‌شوند. با ادغام فین‌تک و بلاک‌چین، DeFi دسترسی‌پذیری، شفافیت و امنیت خدمات مالی را بهبود می‌بخشد. همچنین، DeFi تبادل دارایی بین شرکت‌ها و افراد را بدون نیاز به واسطه‌ها تسهیل می‌کند.

سیستم‌های مالی سنتی معایبی دارند. کسب‌وکارها اغلب با کارمزدهای گران، فرآیندهای مبهم و زمان تراکنش طولانی دست‌وپنجه نرم می‌کنند. ادغام فین‌تک با بلاک‌چین راه‌حل‌هایی برای بسیاری از این مشکلات ارائه می‌دهد.

محتوا مرتبط: حقایق ابتدایی در مورد بلاک‌چین و ارزهای دیجیتال که سرمایه‌گذاران باید بدانند

افزایش هزینه های عملیاتی

در بخش فین‌تک، بلاک‌چین می‌تواند هزینه‌های تراکنش را کاهش دهد. حتی یک تراکنش ساده‌ی کارت اعتباری در یک سیستم معمولی، شامل طرف‌های زیادی می‌شود: خرده‌فروش، بانک و شبکه‌ی کارت اعتباری. هر سازمانی خدمات خود را در صورت‌حساب اعمال می‌کند.

بلاک‌چین با حذف واسطه‌ها از عملیات مالی از طریق تراکنش‌های همتا به همتا و پروتکل‌های غیرمتمرکز، این مشکل را حل می‌کند. این امر برای کسب‌وکارهای فین‌تک و همچنین مشتریان آن‌ها منجر به زمان پردازش سریع‌تر و هزینه‌های تراکنش پایین‌تر می‌شود.

محدودیت دسترسی به خدمات

دسترسی به خدمات فین‌تک ممکن است در شرایط خاص محدود شود. برای مثال، زمانی که کاربر در حال سفر است، دسترسی به یک برنامه ممکن است به دلیل محدودیت‌های فناوری یا محدودیت‌های نظارتی اعمال‌شده توسط شرکت، محدود شود. همچنین ممکن است یک کسب‌وکار، هیچ شعبه‌ی فیزیکی یا کارمند پشتیبانی از راه دور نداشته باشد.

با تشکر از فناوری بلاک‌چین، کسب‌وکارهای فین‌تک می‌توانند بدون محدود شدن توسط سیستم‌های بانکی سنتی عمل کنند. مشتریان به لطفِ برنامه‌های غیرمتمرکز (dApps)، ارزهای دیجیتال و قراردادهای هوشمند، می‌توانند از هر مکان و هر جایی که انتخاب می‌کنند، فعالیت‌های خود را انجام دهند. به عبارت دیگر، خدمات مالی در هر زمان و هر مکان در جهان در دسترس است.

محتوا مرتبط: پیشرفت‌های بلاک چین به نوآوری‌های بیشتر در CBDCها منجر می‌شود

تهدیدات امنیتی

در صنعت مالی، اطمینان از امنیت داده‌ها در سراسر پلتفرم‌ها و در عین حال حفظ حریم خصوصی مصرف‌کنندگان، یک نگرانی قابل توجه است. تهدیدات امنیتی می‌تواند از خارج (مانند تقلب و حملات سایبری) و همچنین از داخل (محدودیت‌های ضعیف دسترسی، عدم آگاهی کارکنان از امنیت سایبری و پذیرش عجولانه‌ی رایانش ابری بدون تدابیر امنیتی مناسب، نمونه‌هایی از ضعف‌های داخلی هستند) ناشی شود.

سه ویژگی اساسی بلاک‌چین برای کاهش خطرات تقلب و امنیت سایبری:

  • پراکندگی: از آنجایی که فناوری بلاک‌چین غیرمتمرکز و بدون نقطه‌ی واحدِ شکست است، در برابر لغزش‌های امنیتی مقاومت بیشتری دارد. شبکه‌ای از گره‌ها (Nodes) هر تراکنش را تأیید و رمزنگاری می‌کند.
  • رمزگذاری: برای انتقال داده‌ها بین کاربران، از تکنیک‌های هشینگ (Hashing) و رمزنگاری در شبکه‌های بلاک‌چین استفاده می‌شود. سپس تراکنش‌های رمزگذاری‌شده به دیگر بلاک‌های شبکه اضافه می‌شوند.
  • غیرقابل تغییر بودن: در یک دفترکل بلاک‌چین، گره‌ها برای تأیید تراکنش‌ها همکاری می‌کنند. این واقعیت که چندین گره باید برای تغییر یک اقدام واحد موافقت کنند، مقاومت داده‌ها در برابر دستکاری را افزایش می‌دهد.

عدم امکان ردیابی

شرکت‌های فین‌تک با سیستم‌های بانکداری سنتی، در زمینه‌ی ردیابی تراکنش‌ها مشکلاتی دارند. همان‌طور که قبلاً دیدیم، حتی فرآیندهای اساسی هم به واسطه‌های متعددی نیاز دارند که ردیابی و تأیید را دشوارتر می‌کند. علاوه بر این، درجه‌ی بالای تمرکز در سیستم‌های سنتی منجر به مشکلات شفافیت می‌شود و احتمال دستکاری را افزایش می‌دهد.

فناوری بلاک‌چین از طریق استفاده از یک دفترکل توزیع‌شده، غیرمتمرکز و در دسترس عموم، ردیابی بی‌نظیری را ارائه می‌دهد. تمام تراکنش‌ها با استفاده از الگوریتم‌های پیشرفته و مکانیزم‌های اجماع تأیید و ثبت می‌شوند. در نتیجه، حسابرسان می‌توانند به سادگی عملیات فین‌تک را تأیید کنند و مصرف‌کنندگان می‌توانند هر تراکنش را در شبکه بررسی کنند.

محتوا مرتبط: ترکیب هوش مصنوعی و بلاک‌چین در امور مالی و سرمایه‌گذاری

کانال تلگرام رسانه فناوری هوشمند

نوشته های مشابه

‫۱۳ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا